Hold Václavu Havlovi vzdaly na poslední cestě Jihlava i Telč

27.12.2011

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | autor: reportéři Deníku


Stovky lidí přišly na jihlavské Masarykovo náměstí, svíčky hořely rovněž v nemocnici

Jihlava, Telč – Odhadem dvě stovky lidí se v pátek v pravé poledne zastavily u pietního místa před jihlavskou radnicí, aby vzdaly hold zesnulému prezidentovi Václavu Havlovi na jeho poslední cestě. Tichá vzpomínka začala vpravé poledne s údery kostelních zvonů. Pak krátce promluvil jihlavský primátor Jaroslav Vymazal. „Pro naši generaci je svoboda splněním snu, pro mladší generace je darem a naštěstí už samozřejmostí. Na nás je, abychom si tuto velkou, ale křehkou hodnotu chránili,“ uvedl mimo jiné Jaroslav Vymazal. Po reprodukované státní hymně položili Jaroslav Vymazal se svými náměstky k pietnímu místu pod fotografií Václava Havla rudé růže. Vzápětí jihlavští představitelé zapálili svíčky.

Svíčky a kytice pro Václava Havla přibývaly na pietním místě na jihlavském Masarykově náměstí už krátce před poledním oficiálním smutečním aktem i bezprostředně po jeho skončení.

Přibližně sedmdesát lékařů i sestřiček se v pátek krátce před pravým polednem shromáždilo ve vestibulu Nemocnice Jihlava. „Přišla jsem, protože mi to připadala osobně důležité. Pan Havel byl osobnost, jakých je málo,“ řekla po páteční pietě vrchní sestra infekčního oddělení Drahomíra Vrbová. Ve vestibulu jihlavské nemocnice je umístěna fotka Václava Havla, kolem ní hoří desítky svíček. K pátečnímu vzpomínkovému setkání se připojili i někteří pacienti. „Uspořádat pietu jsme považovali za vhodné. Vzhledem k tomu, že jsme v nemocnici a jsme trošičku v odděleném prostoru, který třeba pacienti nemohou ani opustit. I zaměstnancům, kteří jsou v práci, jsme chtěli umožnit se s Václavem Havlem důstojně rozloučit a vzdát mu čest,“ okomentoval smysl pietního shromáždění ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev.

Přímo pro něj zůstává Havel velkou osobností. „Pan Havel pro mě osobně znamenal strašně moc, protože jsem jedním ze studentů, kteří se podíleli na sametové revoluci. Byl a vždycky pro mě zůstane morální autoritou,“ dodal Velev. Asi desítka lidí se přesně v pravé poledne v tichosti sešla u morového sloupu na náměstí Zachariáše z Hradce v Telči. Lidé k pietnímu místu položili červenou růži, někteří zapálili svíci. Mezi přítomnými byl i senátor Miloš Vystrčil s rodinou, který v Telči žije.

Společně se zněním zvonů z telčského kostela se i životna náměstí zastavil a ztichla také hudba v kavárnách a restauracích. U pietního místa se zastavil Lukáš Pivonka. „Václav Havel si zaslouží naši úctu a respekt. Pro Českou republiku je to velice důležitá osoba, přesto si myslím, že se jeho význam nedá srovnávat s prvním československým prezidentem Tomášem Garriquem Masarykem,“ poznamenal Pivonka.

Přílohy