Hospodaření politických stran

17.08.2016

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Na programu senátních výborů totiž byly i další důležité vládní zákony. Například návrhy, které se týkají politických stran, a koalice si od nich slibuje větší transparentnost jejich financování. Obsahují například ustanovení, že jeden dárce nebude moci věnovat víc než tři miliony ročně. Zřejmě největší změnou jsou ale limity na kampaně. U voleb do sněmovny činí maximum devadesát milionů na jeden subjekt. U senátních připadá na kandidáta nejvýš dva a půl milionu. Ministerstvo vnitra a horní komora ale upozornily na chybu u takzvaných kampaní třetích osob. Normu proto navrhují vrátit poslancům.

Radko MARTÍNEK, zpravodaj tisku, výbor pro územní rozvoj a veřejnou správu /ČSSD/
--------------------
Kdyby kdokoliv, kdo chce škodit některé politické straně, sám o sobě bez vědomí té strany udělal volební kampaň, tak by byl schopen vyčerpat veškeré volební konto té strany a ona by vlastně nemohla vůbec žádnou propagaci vést.

Miloš VYSTRČIL, předseda, výbor pro územní rozvoj a veřejnou správu /ODS/
--------------------
Tento pozměňovací návrh byl podán vládním poslancem, to znamená, že tady něco v té vládě nefunguje. A to, co dělá pozměňovací návrh, který vlastně vypracovalo ministerstvo vnitra, tak hasí ty největší problémy.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Naopak bez větších problémů by měla projít nová centrální evidence účtů. Vláda chce lepší kontrolou bojovat s daňovými úniky a taky získat nástroj, který pomůže odhalit peněžní toky teroristů. Rejstřík má podle předlohy vést Česká národní banka. Nebude se ovšem zajímat o zůstatky na kontech. Na vstupy do této evidence by pak dohlížela sněmovní komise.

Přílohy