I normální člověk může proti hlouposti zasáhnout, a uspět

18.09.2013

Jihlavský deník | 18.9.2013 | Rubrika: Publicistika / názory | Strana: 9 | autor: Miloš Vystrčil


Bylo to na začátku května 2013, kdy mě občan Telče Luděk Rux oslovil s prosbou, abych si přečetl článek, který informuje o tom, že Ministerstvo pro místní rozvoj přichází s projektem za 150 milionů korun, který má hodnotit úroveň českých hotelů a penzionů. Následně jsme se s Luďkem Ruxem několikrát sešli a já jsem mezitím svými dotazy na ministerstvo zjistil že projekt za 150 milionů korun se skutečně připravuje a že se jedná o velkorysý záměr realizovat projekt s názvem „Rating kvality poskytovaných služeb ve vybraných sektorech cestovního ruchu“, jenž má být financován převážně z peněz Evropské unie.
Poté, co se pan Rux, který je podnikatelem v oblasti cestovního ruchu, s projektem rámcově seznámil, jsme na společné schůzce záměry projektu podrobněji analyzovali. Výsledkem bylo naše přesvědčení, že přínos projektu by byl minimální a že by se v případě jeho uskutečnění jednalo z velké části o naprosto zbytečné vyhazování peněz.
Po další složité několikaměsíční komunikace s ministerstvem skončilo naší společnou zářijovou návštěvou současného ministra pro místní rozvoj v demisi.
Výsledkem návštěvy je závazný příslib pana ministra, že se zmíněný projekt realizovat nebude.
A nyní k tomu, proč to celé píši.
Ano, zmiňuji se o tom i proto, abych dal občanům vědět, že se nám snad podařilo ušetřit nějakých 150 milionů korun. Ale píši to také proto, že v naší zemi je dnes rozšířeno přesvědčení o tom, že pokud se instituce či politici rozhodnou udělat hloupost, tak s tím normální člověk nic neudělá. Převládá mínění, že sice můžeme téměř všechno a všechny kritizovat nebo na příslušné instituce či politiky i nadávat, ale to je asi tak všechno, co se ve většině případů dá dělat.
Tak jsem si dovolil napsat o případu, kdy tomu díky jednomu občanovi jménem Luděk Rux bylo jinak.

***

Převládá mínění, že sice můžeme kritizovat nebo nadávat, ale to je asi tak všechno, co se ve většině případů dá dělat.

Přílohy