Javořice: přípitek letos bude, ale kvůli kůrovci pod kopcem

28.12.2019

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 15 | Autor: Jana Pechová


Silvestrovský výstup na Javořici se konat bude, oficiální část se ale minimálně letos odehraje ve vsi Světlá. Na nejvyšší vrchol Českomoravské vrchoviny se turisté budou moci odtud vydat už jen na vlastní nebezpečí. O výsledku boje za zachování tradice Právo informoval předseda telčského Klubu českých turistů Vladimír Mazal.

Do 22. ročníku zřejmě nejmasovější akce svého druhu v Česku letos zasáhla kůrovcová těžba. Zákaz vstupu veřejnosti do okolních lesů sice vyhlášen nebyl, úřední požehnání potřebné pro pořádání výšlapu, kterého se každoročně účastní přes pět tisíc lidí, ale letos pořadatelé pro cestu na vrchol nezískali.

Neprošly ani návrhy na natažení červenobílých pásek podél přístupových cest. Bylo by to prý příliš velké riziko. Oficiální středobod akce se tak přesunul nad vesničku Světlá, místní část městysu Studená, odkud je k vrcholu Javořice nejblíže. Výstup k vysílači pak bude na dobrovolném rozhodnutí každého, organizátoři za případné potíže odpovědnost neponesou.

„Možnost parkování je zajištěna přímo na loukách u Světlé anebo v Horním Bolíkově. Start je jako vždy odkudkoli, cíl je letos ve Světlé. Zde se půl hodiny po úterním poledni uskuteční i tradiční přípitek,“ shrnul Vladimír Mazal. Podle něj se předpokládá, že lidé na Javořici zamíří, bude to však na osobní odpovědnosti každého.

„Těžby jsou letos v mnohem větším rozsahu než vloni a pro Lesy ČR je provádí řada firem, které si najímají i agenturní pracovníky ze zahraničí,“ popsal svá zjištění pravidelný účastník akce, senátor Miloš Vystrčil (ODS), který se o věc u správce porostu zajímal osobně.

Silvestr je navíc pracovním dnem, takže nelze vyloučit, že účastníci mohou v lese narazit na pracující dřevorubce, cesty plné větví a pokácených stromů, čímž se zvyšuje nebezpečí úhony procházejících. Riziko je o to vyšší, že řada výletníků se může před výstupem zahřívat alkoholem. Vstup do lesa tak sice veřejnosti nikdo nezakázal, povolit organizovanou akci takového rozsahu za těchto podmínek však lze jen těžko. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové se přitom dá předpokládat, že obdobný stav ve věci bude platit i v příštím roce.

Silvestrovský výstup na nejvyšší vrch Českomoravské vrchoviny pořádá od roku 1998 obec Studená, městys Mrákotín a Klub českých turistů Telč. Na 837 metrů vysoký vrch se v poslední den roku vydávají tisíce lidí. Akce má i charitativní součást.

Přílohy