Je to populismus a pomsta. Ne. Ctít ústavu musí i prezident

05.03.2013

Mladá fronta DNES | Rubrika: Z domova | Strana: 3 | autor: Michaela Svobodová


Vládní politici obviňují senátory, kteří hlasovali pro žalobu na Václava Klause, že poškozují pověst země. Ti oponují, že jen chtějí, aby Ústavní soud vymezil mantinely pro dalšího prezidenta.

PRAHA Podobný rozruch způsobila naposledy sama amnestie. Žaloba na hlavu státu za velezradu strhla smršť prudkých reakcí. „Naprosto přihlouplé gesto, které nás jen zesměšní ve světě. Spíše bych to označila za absurdní divadlo,“ nechala se slyšet vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).
Podle místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila nás takové neuvážené jednání senátorů bude ve světě stát pověst. „Mrzí mě to, nyní budeme muset vysvětlovat, že u nás skutečně nedošlo k puči, že Václav Klaus nedomlouval okupaci Česka. Velezrada skutečně vypadá jinak,“ řekl Pospíšil.
S tím, že Českou republiku tento krok poškodí, souhlasí také premiér Petr Nečas (ODS). „Rozhodnutí Senátu je výrazem obyčejné lidské pomstychtivosti, motivované osobní nesnášenlivostí. Považuji tuto událost nejen za útok na prezidenta republiky, ale především za útok na pověst naší země v zahraničí,“ uvedl rozhořčený premiér. Pro žalobu hlasovali převážně sociální demokraté s podporou nezávislých senátorů. I proto mnozí tento krok chápou jako politickou odplatu. „Je to podpásovka. Senátoři ČSSD nedokázali nikdy porazit Václava Klause v prezidentské volbě, v politické diskusi, na standardním politickém kolbišti, tak si nyní vymysleli toto silové řešení, které způsobí ostudu úplně všem,“ nechal se slyšet třeba ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).
Vedle politických hrátek si podání žaloby někteří politici vykládají spíše jako populismus a předvolební kampaň. Zastánci žaloby si jsou prý vědomi toho, že tímto krokem u veřejnosti zabodují. „Je to volební kampaň Dienstbiera, už neví, jak by na sebe upozornil,“ dodal senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS).
S tím souhlasí například i politolog Josef Mlejnek. Cíl žaloby je v tuto chvíli podle něj značně pochybný. „Zkrátka využili příležitost, veřejnost se nyní odvděčí každému, kdo půjde Klausovi po krku,“ říká politolog.

„Klaus poškodil stát první“

Ani senátoři, kteří zvedli pro žalobu ruku, si nejsou zcela jisti, zda Klausovo jednání odpovídá velezradě. Tvrdí, že tento krok vyvolá debatu bez ohledu na to, jak soud rozhodne. „Osobně si myslím, že jednání Václava Klause bylo protiústavní, zda má i atributy velezrady, rozhodne soud,“ hájí krok senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz).
Podle ní má žaloba zejména znovu vymezit mantinely a zajistit, aby všichni, i prezidenti, postupovali v mezích zákona. Její kolegové naprosto odmítají, že by poškodili pověst Česka. Václav Klaus to prý zvládl dříve než oni. „Kdybychom se neozvali a nechali hlavu státu, aby porušovala demokratické principy našeho státu, pak by to obraz země poškodilo mnohem více než žaloba,“ dodává senátorka za ČSSD Alena Gajdůšková.
I když opoziční senátoři slyšeli kritiku ze všech stran, je pravděpodobné, že veřejnost se za ně spíše postaví. Jako třeba majitel pivovaru Stanislav Bernard. „Těžko může něco uškodit pověsti České republiky více než druhý bod amnestie. Nebude to mít sice praktický dopad, ale je to jasný výraz absolutního nesouhlasu,“ míní.
Podobně to vnímá i jiný podnikatel – majitel Student Agency Radim Jančura. „Každý musí nést odpovědnost za své chyby. V principu to uznávám.“

***

FAKTA
Jak hlasovali senátoři
z 68 přítomných bylo:

PRO žalobu 38 senátorů: PROTI žalobě 30 senátorů:
Miroslav Antl (ČSSD)
Ivo Bárek (ČSSD)
Zdeněk Besta (ČSSD)
František Bublan (ČSSD)
Jiří Dienstbier (ČSSD)
Alena Gajdůšková (ČSSD)
Petr Gawlas (ČSSD)
Petr Guziana (ČSSD)
Marcel Chládek (ČSSD)
Miloš Janeček (ČSSD)
Jaromír Jermář (ČSSD)
Pavel Lebeda (ČSSD)
Miloš Malý (ČSSD)
Antonín Maštalíř (ČSSD)
Hassan Mezian (ČSSD)
Miroslav Nenutil (ČSSD)
Vladimír Plaček (ČSSD)
Jozef Regec (ČSSD)
Eva Richtrová (ČSSD)
Božena Sekaninová (ČSSD)
Radek Sušil (ČSSD)
Eva Syková (ČSSD)
Zdeněk Škromach (ČSSD)
Josef Táborský (ČSSD)
Dagmar Terelmešová (ČSSD)
Martin Tesařík (ČSSD)
Pavel Trpák (ČSSD)
Jan Žaloudík (ČSSD)
Marta Bayerová (KSČM)
Alena Dernerová (Severočeši.cz)
Jan Horník (STAN)
Miroslav Krejča (KDU-ČSL)
Libor Michálek (Piráti)
Tomio Okamura (nezávislý)
Jiří Šesták (STAN)
Petr Šilar (KDU-ČSL)
Jan Veleba (nezávislý)
Eliška Wagnerová (SZ)
Jiří Bis (ČSSD)
Milada Emmerová (ČSSD)
Jan Hajda (ČSSD)
Karel Kapoun (ČSSD)
Karel Korytář (ČSSD)
Jiří Lajtoch (ČSSD)
Josef Řihák (ČSSD)
Jaroslav Sykáček (ČSSD)
Milan Štěch (ČSSD)
Petr Vícha (ČSSD)
Dagmar Zvěřinová (ČSSD)
Petr Bratský (ODS)
Pavel Eybert (ODS)
Daniela Filipiová (ODS)
Tomáš Grulich (ODS)
Tomáš Jirsa (ODS)
Tomáš Kladívko (ODS)
Jaroslav Kubera (ODS)
Jiří Oberfalzer (ODS)
Milan Pešák (ODS)
Miroslav Škaloud (ODS)
Veronika Vrecionová (ODS)
Miloš Vystrčil (ODS)
Jaroslav Zeman (ODS)
Zdeněk Brož (KDU-ČSL)
Jiří Čunek (KDU-ČSL)
Stanislav Juránek (KDU-ČSL)
Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz)
Luděk Jeništa (STAN)
Jaromír Štětina (TOP 09)


„Nyní budeme muset vysvětlovat, že Václav Klaus nedomlouval okupaci Česka.“ Jiří Pospíšil místopředseda ODS

Přílohy