Jednání o nominaci na šéfa Senátu

30.10.2018

ČT 24 | 20:00 | Pořad: 90' ČT24


Jiří VÁCLAVEK, moderátor
--------------------
Další jednání o novém uspořádání Senátu. Klub Starostů a nezávislých zúžil počet kandidátů na předsedu horní komory, o kterých bude vyjednávat s dalšími frakcemi. Nově budou pouze dva. Bývalý ředitel pražského gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička a starosta Božího Daru Jan Horník.

Jan HORNÍK, předseda senátorského klubu /STAN/
--------------------
Starostové zejména v regionech by si přáli, aby tam byl jejich
člověk, starosta. Teď jsem měl týden na to, abych mohl přemýšlet, nakonec jsem se s tím ztotožnil, a nebude žádný neštěstí, když se nestanu a když se stanu, tak tu práci budu dělat rád a budu ji dělat pro celou Českou republiku a samozřejmě i pro ty starosty a tím pádem i pro obyvatele těch obcí.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor
--------------------
Právo nominovat předsedu Senátu mívá obvykle nejsilnější klub. Teď jsou ale počty vyrovnané. Kromě Starostů a nezávislých disponuje 18 hlasy také ODS. Ta se bude snažit do čela horní komory prosadit Jaroslava Kuberu. Zítra se sejdou vyjednávací týmy zmíněných klubů. A také lidovců.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu /ODS/
--------------------
Pokud by se, že v podstatě žádný další senátorský klub není ochoten na předsedu Senátu podpořit Jaroslava Kuberu, tak jsme samozřejmě připraveni se bavit o jiném řešení. Ale já si dnes už dovolím říci, že znám minimálně několik senátorů z jiných senátorských klubů, řekl bych, že z jednoho dokonce většinově, kteří jsou připraveni podpořit Jaroslava Kuberu, jako předsedu Senátu. A nemám tím na mysli senátorský klub ODS.

Přílohy