Jednání výborů v Senátu

27.11.2019

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Michal KUBAL, moderátor
--------------------
Navýšený rodičovský příspěvek by od ledna měli podle ústavně-právního výboru Senátu dostávat rodiče všech dětí do čtyř let. Bez ohledu na to, jestli ho ještě čerpají. Podle vládního návrhu mají 80 000 Kč navíc získat jen rodiny novorozenců a ti, kteří ho budou na začátku roku pobírat.

Šárka JELÍNKOVÁ, 1. místopředsedkyně strany, členka ústavně-právního výboru /KDU-ČSL/
--------------------
Někteří rodiče nepočítali na začátku čerpání rodičovského příspěvku s těmito podmínkami, tak si myslím, že když už teda postupujeme i zpětně, tak do toho měli být zahrnutí prostě všichni.

Radek SUŠIL, člen senátního ústavně-právního výboru /ČSSD/
--------------------
Právní čistota by byla, kdyby se to týkalo jenom těch nově žádajících osob od 1. 1. roku 2020 . (...) A když se to rozšiřuje zpětně, tak bude problém v tom, že těch křivd, které by se našly, by bylo mnohem více.

Michal KUBAL, moderátor
--------------------
Horní komora jako celek bude o navýšení příspěvku rozhodovat příští týden. Řešit bude i daňový balíček. Ten dnes projednávali senátoři z výboru pro územní rozvoj.

Miloš VYSTRČIL, předseda sen. klubu, člen výboru pro územní rozvoj
--------------------
Jsme nemohli souhlasit s navýšením správních poplatků za vklad na katastru nemovitostí, protože jsme přesvědčeni, že je potřeba jít cestou zvyšování výkonnosti státní správy a nikoliv zdražování služeb pro občany.


Zdeňka HANOUSOVÁ, předsedkyně sen. klubu, členka výboru pro územní rozvoj /nestr. za ANO/
--------------------
Jako občan se mně toto navýšení nezamlouvá, ale pokud jsou tady zvýšené náklady, jako že státní správa má vyšší náklady, tak ano. (...) Jsem navrhovala schválení návrhu zákona ve znění z Poslanecké sněmovny.

Přílohy