Jednokolové volby do Senátu? Senátoři návrh v prvním čtení podpořili

05.04.2018

denikreferendum.cz | Rubrika: Domov | Strana: 0 | Autor: Jan Gruber


Senátor Jiří Dienstbier navrhl po australském vzoru zavést jednokolové volby do Senátu. Od změny volebního systému si slibuje zvýšení volební účasti a posílení legitimity horní komory Parlamentu. Senát návrh v prvním čtení schválil.

Senát na své čtvrteční schůzi v prvním čtení schválil návrh zákona o volbách do Parlamentu, který předložila skupina senátorů v čele s Jiřím Dienstbierem (ČSSD). Senátoři napříč různými politickými stranami navrhují po australském vzoru zavést pro volby do Senátu pouze jednokolovou volbu. Od změny volebního systému si zákonodárci slibují zvýšení volební účasti a posílení legitimity horní komory Parlamentu.

Podle návrhu by lidé nově na jednom volebním lístku určili pořadí kandidátů tak, jak by je v Senátu viděli nejraději s tím, že by museli stanovit pořadí alespoň tří adeptů. Pokud by při prvním sčítání žádný z kandidátů nezískal přes padesát procent prvních hlasů, byl by ze sčítání vyřazen nejslabší kandidát a jeho hlasy by se přepočetly těm úspěšnějším. Tímto způsobem by se postupovalo do té doby, než by jeden z uchazečů získal většinu hlasů. Fakticky se jedná o simulaci několikakolového systému voleb jen s tím rozdílem, že by lidé k volbám museli pouze jednou.

„Cílem návrhu je zvýšit účast ve volbách do Senátu. Dnes k druhému kolu voleb nechodí ani dvacet procent občanů. Lidé často o jeho konání nemají vůbec povědomí,“ řekl Dienstbier a podotknul, že míru účasti rovněž negativně ovlivňuje časté konání voleb. „Lidé by nemuseli tak často k volbám. Nový systém by mohl být pro voliče zajímavější, nenutil by je vybrat si pouze jednoho kandidáta a taktizovat,“ shrnul kladenský senátor.

V Austrálii to funguje, ale Australané jsou jiní než Češi

Proti změně volebního systému v diskusi vystupovali především zástupci pravice. „Nízká volební účast samozřejmě problém je,“ řekl Miloš Vystrčil (ODS), ale dodal, že australský model považuje za příliš komplikovaný a pro voliče nepřehledný. „Měli bychom ten návrh odložit a pokusit se pracovat na úpravě stávajícího dvoukolového volebního modelu. Není třeba jej zásadně měnit, když vcelku funguje,“ uvedl Vystrčil.

Kritikou nešetřil ani senátor Ladislav Kos (SZ). Ten shodně se svým kolegou Vystrčilem varoval před tím, že voliči systému neporozumí a nebudou tedy vědět, co se s jejich hlasy děje. „Jsem rád, že k volbám do Senátu chodí tak málo občanů. Jsou to alespoň lidé, kteří roli Senátu rozumí,“ zdůvodnil své odmítavé stanovisko k předloženému návrhu senátor Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL). Proti změně volebního systému se postavil i senátor Jan Horník (STAN). „V Austrálii to sice funguje, ale Autralané jsou jiní než Češi,“ shrnul své výhrady.

Zákon byl přesto pohodlnou většinou přítomných schválen a postoupen k dalšímu projednávání ve výborech. Na plénum horní komory Parlamentu by se měl vrátit za tři měsíce. V mezidobí by kromě samotného jednání příslušných výborů mělo proběhnout několik seminářů, které by australský jednokolový volební model představily širší veřejnosti. První již v minulých dnech na půdě Poslanecké sněmovny zorganizoval její místopředseda Vojtěch Pikal (Piráti).

http://denikreferendum.cz/clanek/27393...enatori-navrh-v-prvnim-cteni-podporili

Přílohy