Jihlavské sdružení občanských demokratů čistí další bouře

30.01.2014

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 12 | autor: Jana Pechová


Etapovitá bouře v jihlavské ODS přinesla další blesky. Místní rada aktuálně vyzvala dva zakládající členy, aby odstoupili z městské rady a z funkcí v městských společnostech, kam je ODS nominovala. Někteří členové se na situaci dívají kriticky: politiku stavěnou na prohlášeních přes média, která nahrazují vnitřní komunikaci, vnímají jako cestu strany ke zkáze.
Několikaleté pnutí v místním sdružení (MS) ODS Jihlava opět vybublalo soukromou aktivitou jednoho ze zakládajících členů sdružení Jana Dršaty, který podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli hospodaření hokejového klubu Dukla Jihlava. Dlouholetého radního, který se v předchozích vnitrostranických sporech nijak výrazně neangažoval ve prospěch jakékoli frakce, v pondělí vyzvala rada MS k rezignaci na post ve vedení města a k odstoupení v orgánech městských společností. Stejnou výzvu učinila i k dalšímu zakládajícímu členovi strany, který byl naopak dlouhodobě výrazným kritikem, Erichu Janderkovi.
„Přijde mi zvláštní, že o mě takto rozhodnou lidé, kteří to trestní oznámení ani neviděli a ani se mnou o něm nemluvili. Zaujímat stanovisko na základě novinových článků považuji za alibismus a zbabělost,“ řekl Právu Dršata s tím, že z ODS vystupovat nehodlá a v současné situaci se chce bránit v rámci vnitrostranických předpisů. Ohledně Dukly zmínil, že poukázal na nesrovnalosti, za něž nese zodpovědnost, a nechápe tedy, jak tím poškodil stranu.
Šéf MS a jihlavský primátor Jaroslav Vymazal to ale vidí jinak: Dršata prý trval na svých požadavcích, ačkoli jeho návrhy nezískaly v radě většinovou podporu a o svém kroku navíc informoval až dodatečně a spíš mimoděk. Oslovení členové jihlavské ODS se k situaci adresně vyjadřovat nechtěli, inkognito však připustili i znechucení, mířící až ke koaliční spolupráci na radnici. „Špinavé prádlo se má prát doma. Pokud se neumíme domluvit mezi sebou a odmítáme si naslouchat, média to za nás neudělají – spíš naopak,“ zkritizoval jeden z nich kroky obou znesvářených stran. Podle dalšího člena musí takový stav na veřejnost působit jako čistky, během nichž se aktuálně vítězící frakce zbavuje oponentů. „A čert vem, na čí straně je pravda: ta bez ochoty k diskusi vždycky dostane na frak,“ prohlásil. V podobném duchu se vyjádřil i krajský předseda ODS z Vysočiny Miloš Vystrčil.
„Situaci považuji za logické vyústění nekomunikace uvnitř sdružení,“ připomněl, že už dlouhodobě různí členové podávali tisku různá prohlášení, aniž by své kroky s kýmkoli konzultovali. Současného kroku místní rady se ale zastal. „Přečtěte si to pořádně: MS ODS se distancuje od způsobu jednání. To, co rada udělala, je logické.“

Přílohy