Jihlavsko ovládli ANO, ODS a Piráti

28.05.2019

Jihlavský deník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: (mm, sin)


K urnám přišlo nakonec třicet procent voličů, nejvíce v celém kraji. 
Jihlava – Volby na Jihlavsku nepřinesly žádné zásadní překvapení. Podobně jako v jiných okresech Česka také u nás se vítězem stalo hnutí ANO, pro nějž hlasovalo 19,61 procenta voličů, na druhém místě byla ODS s 15,60 procenta a třetí Piráti se 14,04 procenta. 
„Podle mě není vítězem ANO, ale Piráti a ODS, která vstává z popela,“ je přesvědčen politolog Daniel Hanzl. Ten na těchto volbách ocenil o deset procent vyšší volební účast než před pěti lety: „Přispívá k tomu také současná politická situace mezi příznivci a odpůrci Babiše, ta se do eurovoleb musela promítnout.“ 

LIDOVCI A ČSSD SE PROPADLI 

Vítěz minulých voleb na Jihlavsku, lidovci, se propadli až na čtvrté místo. A ještě hůře dopadla ČSSD. Ta byla v okrese před pěti lety druhá se 13,52 procenta hlasů a nyní lístek s jejím názvem hodilo do urny jen 4,11 procenta voličů. Sociální demokraté zvítězili v pouhých třech obcích ze 123, v nichž se v okrese hlasovalo. Také tři obce ovládli komunisté. V 19 místech zvítězili Piráti, ve 25 ODS, ve 27 hnutí KDU-ČSL a ve 40 pak ANO. 
Z pěti měst okresu mělo ANO nejvíce hlasů v krajské metropoli, Polné a Brtnici. 
Lidovcům patřila Třešť a ODS pak Telč. Toto vítězství ocenil místopředseda strany, senátor Miloš Vystrčil: „Za čtyři získané mandáty jsem vděčný. Těší mě úspěch ODS na Vysočině a vítězství v mé rodné Telči.“ Vystrčil byl spokojený i s postavením vysočinské kandidátky Evy Decroix: „Její výsledek považuji za vynikající. Získala čtyři a půl tisíce preferenčních hlasů a třicetiprocentní preferenci na Jihlavsku. Měla velmi dobrou kampaň, ve které ukázala své schopnosti.“ 

PŘIŠLO JEN 13 LIDÍ 

Ne všude však předvolební kampaň zabrala. Na Jihlavsku bylo pět obcí, kde volila více než polovina voličů. Nejvíce jich bylo v nevelkém Vanůvku s účastí 74,19 procenta. 
Opačným extrém je Kalhov. Tam přišlo ze 103 voličů jen 13 lidí, kteří své hlasy rozdělili čtyřem stranám. 
Volební účast tak byla jen 12,62 procenta.

Přílohy