Kandidáti na hejtmana jsou většinou známi

06.02.2012

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 11 | autor: Jana Pechová 


Občanským demokratům z Vysočiny se zatím daří tajit, kdo bude jejich žhavým želízkem v podzimním boji o hejtmanské křeslo.

Ostatní velcí hráči již karty poodhalili a z vesměs známých jmen je jasné, že ODS bude bojovat s těžkou konkurencí.

Zcela bez tajností jsou lidovci: KDU-ČSL se v tomto čase již pilně věnuje strategii volební kampaně. „Kompletní kandidátku pro krajské volby schválila nominační konference již 3. prosince 2011,“ připomněl krajský šéf křesťanských demokratů Štěpán Komárek.

Lidoveckou kandidátku povede bývalý ředitel havlíčkobrodské nemocnice, ortoped Vít Kaňkovský, jehož obliba a prokázaný úspěch v čele týmu vypadá na zdařilou sázku lidovců.

Známého lékaře ortopeda bude mít v čele i ČSSD: dosavadní hejtman Jiří Běhounek již potvrdil ochotu nechat se postavit do čela krajské soc. dem. kandidátky na další čtyři roky. „Teoreticky ke změnám dojít může, ale vůli k obsazení postu lídra již potvrdily obě strany – jak Jiří Běhounek, tak krajský výkonný výbor. Takže je to zřejmě stoprocentní,“ řekl krajský tajemník ČSSD David Kašpar.

Běhounek se přitom za práci v čele kraje rozhodně stydět nemusí. Kompletní kandidátku by měla schválit krajská konference 14. dubna.

Na začátku března by mělo být jasno i u tandemu TOP 09 se starosty.

Podle zatím neoficiálních informací by v čele kandidátky měl stát charizmatický třebíčský starosta Pavel Heřman.

„Čelo kandidátky již navrženo je, ale zatím neproběhla schvalovací procedura,“ nechtěl se blíže vyjadřovat krajský předseda TOP 09 Jiří Blažek. Jak připustil, Heřmana stejně jako starostu Kamenice nad Lipou Ivana Pfaura sdružení starostů nominovat bude. Za TOP 09 by se v první desítce, která by měla mít rovnoměrné zastoupení, měli objevit například Ladislav Bárta, Miroslav Havlík, Libor Honzárek i Jiří Blažek.

Komunisté budou o krajské kandidátce definitivně rozhodovat 12. dubna.

„Nic moc se měnit nebude,“ napověděl krajský tajemník strany Pavel Kalabus. V čele by tedy mohl opět stát současný šéf legislativního výboru Drahoslav Oulehla.

Občanští demokraté zatím mlčí. „Většinou v průběhu února se uskuteční okresní nominační sněmy, z nichž vzejde seznam lidí. Regionální volební sněm bude 31. března,“ oznámil regionální manažer ODS Jaroslav Makovec.

Senátor Miloš Vystrčil ani poslankyně Jana Fischerová se však s největší pravděpodobností v čele listiny neobjeví a jiné výrazné jméno pro očekávaný těžký souboj se soc. dem. občanští demokraté nejspíš zatím hledají.

Přílohy