Koalice je podepsaná, hejtmanem bude Běhounek

27.10.2016

Vysočina - regionální týdeník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: (čtk)


Jihlava – Sociální demokraté, hnutí ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu v úterý podepsali koaliční dohodu o společném vládnutí v Kraji Vysočina. Hejtmanem bude potřetí v řadě Jiří Běhounek (za ČSSD). Ve volbách vítězná ČSSD bude mít v radě kraje pět mandátů, hnutí ANO dva a dvojblok ODS a koalice Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu.
Prvním náměstkem hejtmana bude Pavel Franěk z hnutí ANO. Bude spravovat resort sociálních věcí a neziskových organizací. Druhým náměstkem bude Vladimír Novotný z ČSSD s dohledem na resort zdravotnictví. Dalšími třemi náměstky budou Josef Pavlík z hnutí ANO (majetek a finance), Jana Fischerová z ODS (kultura, památková péče, cestovní ruch a mezinárodní vztahy) a Pavel Pacal z koalice Starostové pro Vysočinu (regionální rozvoj).
Devítičlennou radu kraje doplní sociální demokraté Jana Fialová (školství, mládež a sport), Martin Hyský (lesní a vodní hospodářství, zemědělství a životní prostředí) a Jan Hyliš (doprava a silniční hospodářství).
Podle Běhounka koaliční dohoda zaručuje, že při složitých jednáních nebude moci ČSSD přehlasovat ostatní partnery v koalici. Do tří měsíců by rada kraje měla připravit programové prohlášení.
Koalice bude na Vysočině vládnout v příštích čtyřech letech bez dalších uvolněných funkcí. V minulých dvou volebních obdobích vládla v kraji menšinově ČSSD s podporou KSČM.
Komunistům za to připadly tři placené funkce předsedů výborů. „Byla to jiná politická situace,“ řekl Běhounek. Podle senátora Miloše Vystrčila z vyjednávacího týmu ODS bylo zrušení těchto placených funkcí jednou z podmínek vstupu občanských demokratů do koalice.
Počty a obsazení výborů a komisí se budou projednávat až po ustavujícím zasedání nového krajského zastupitelstva, které je naplánováno na úterý prvního listopadu.

Přílohy