Kompenzace pro Českou poštu za základní služby Senát asi schválí

05.11.2015

Zpravodajství ČTK | 15:11 | Rubrika: Počítače, inform. tech. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


 Praha 5. listopadu (ČTK) - Česká pošta zřejmě bude dostávat od státu stamilionové kompenzace za poskytování základních služeb. Počítá s tím novela o poštovních službách, kterou doporučily Senátu schválit jak jeho výbor pro veřejnou správu, tak dnes i výbor hospodářský. Pro letošní rok by kompenzace měly dosáhnout až 700 milionů korun, v dalších letech by se maximální částka mohla snížit na půl miliardy korun.


 Státní kompenzace bude podle ministerstva vnitra znamenat stabilizaci České pošty. Podle dnešních údajů Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) pošta za loňský rok požadovala od státu úhradu nákladů za poskytování základních služeb 1,755 miliardy korun. Podobnou částku podnik žádal i za rok 2013, úřad mu přiznal o miliardu méně.

 Náklady České pošty na zajišťování základních služeb má podle současné právní úpravy hradit kompenzační fond, do kterého by měli přispívat všichni hráči podle svého podílu na trhu. Do fondu ale nechtějí přispívat pošta ani její konkurence. Proto přišlo ministerstvo vnitra s návrhem novely, podle které by příspěvek kompenzačního fondu nahradila platba ze státního rozpočtu.

 Předseda výboru pro veřejnou správu Miloš Vystrčil (ODS) k tomu uvedl, že vláda dala novelou za pravdu kritikům stávajícího kompenzačního fondu jako nefunkčního mechanismu.

 Česká pošta má přes 31.000 zaměstnanců. Loni hospodařila se ziskem před zdaněním 241 milionů korun. Letos čeká zisk 50 milionů korun, ale jen v případě, že dostane od státu kompenzaci za univerzální službu. Česká pošta provozuje 3200 poboček, z toho je víc než 1000 ztrátových. Dvě třetiny poboček chce během příštích let převést na partnery, rušit je nebude.

Přílohy