Kraj: Když budou města pro, školy sloučíme

12.07.2011

Jihlavské listy, strana 3, Aktuality (Jan Mazanec)



Návrh sloučení zhruba 20 škol v kraji schválili krajští zastupitelé. Pokud ho teď přijmou města, je vedení kraje odhodláno slučovat už koncem roku.

Region - Vysočinští zastupitelé schválili návrh na sloučení škol v kraji.
Týká se hlavně podobně oborově zaměřených SŠ v jednom městě. „Návrh toho, co by vzhledem k poklesu studentů bylo vhodné, pošleme na samosprávy a počkáme na jejich písemné vyjádření,“ říká radní pro školství Marie Kružíková (za ČSSD).
Pokud se vedení měst vyjádří kladně, chce sloučení předložit na podzimním krajském zastupitelstvu a kvůli účetnictví uskutečnit k 1. lednu 2012. „Tak, aby na jaře školy už mohly mít společné přijímací řízení,“ vysvětluje Kružíková.
Na námitku, že kraj nepopulární kroky přehazuje na města, reaguje radní takto: „My nechceme školy a radnice nutit násilím, chceme diskuzi. Chápu, že to pro komunální politiky není příjemné, ale třeba za tři roky, až největší pokles žáků pocítí všichni, tak naopak starosta může být pochválen za to, že školy prozíravě sloučil.“
Podle Marie Kružíkové byli na besedách ředitelé i starostové seznámeni s čísly. „Když se nebude situace řešit, naplněnost nadále bude klesat. A pokud kraj do SŠ nepřesune peníze z MŠ a ZŠ, což si nepřeji, budou s poklesem žáků klesat i peníze pro SŠ. Ale co až příděl nebude stačit na zaplacení tarifních platů? Věřím, že si tyto souvislosti města uvědomují,“ uvádí radní.
Námitce, zda nešlo nastavit indikátory např. hranici naplněnosti a podle ní slučovat, se brání: každé město má hranici jinde. Za příklad uvádí nejmenší SŠ v kraji - gymnázium v Pacově, které navrhuje sloučit s pelhřimovským. „Říkáme tamním učitelům, že už teď mají asi o 4000 Kč měsíčně méně než průměrný učitelský plat v kraji, ale oni řeknou: nám to nevadí, jsme rádi, že tu gymnázium je,“ říká radní.
Podobně hovoří i starosta Pacova Lukáš Vlček, kterému nevadí ani to, že víceleté gymnázium odčerpá z místních ZŠ až čtvrtinu žáků (a tím je ochudí o 1,4 milionu): „Existence SŠ ve městě je pro nás důležitá, a myslím, že ji lze provozovat i s akceptovatelnou ztrátou.“
Kraj ale může říci, že už nebude platit dva miliony na provoz budovy. Je ochoten starosta převzít školu a např. sloučit ji s „městskou“ ZŠ? „To je předčasné, jsme teprve na začátku jednání,“ dodává L. Vlček.
Proti návrhu neprotestovala ani opozice. „Je to jediné řešení, ale na začátku byl dobrý úmysl poškozen ambiciózností projektu, až pak se to zlepšilo věcnou diskuzí,“ podotkl pouze zastupitel Miloš Vystrčil za ODS, z níž se tři členové zdrželi hlasování.

***

Slučování v Jihlavě?

* V Jihlavě je např. navrženo sloučit dvě technické školy (průmyslovku a SŠT), Domov mládeže přičlenit k SŠ stavební Jihlava a stabilizovat jeho financování, propojit příbuzné obchodní obory OA a SŠOS (ušetřit tak budovu a usnadnit žákům přestupy), k nim připojit menší školu SZŠ – podle kraje je „perspektivní jeden subjekt zaměřený na obchod a služby, jako v Havlíčkově Brodě“. Oborová nabídka prý má zatím zůstat zachována, pokud o ni bude zájem. Helenínská průmyslovka, Gymnázium a SŠ automobilní zůstávají bez návrhu změn.

Přílohy