Kraj Vysočina má nový název, senátoři si o tom zařečnili

17.05.2011

Jihlavské listy, strana 3, Aktuality (hm)


REGION – Kraj Vysočina má konečně v oficiálním názvu slovo „kraj“. Vše proběhlo hladce, novelu už podepsal prezident. Jen senátoři si při projednávání neodpustili kritiku byrokracie.

Konec administrativních zmatků kolem datových schránek, smluv a dalších oficialit je definitivní: sněmovna, Senát i prezident jednoznačně potvrdili přání krajských zastupitelů, aby i Vysočina jako poslední kraj dostala přídomek „kraj“ oficiálně. „I v anketě se 40 % občanů vyslovilo pro změnu na Kraj Vysočina,“ uvedl mj. v Senátu předseda krajského legislativního výboru a garant návrhu Drahoslav Oulehla (KSČM).

Ten musel také reagovat na dotazy senátorů, kolik bude změna stát. „Když se návrh rodil, byla tam částka do půl milionu. Bude zapotřebí vyměnit razítka, šablony, uzpůsobit elektronický styk, ale v přímých nákladech se dostaneme na tisíce až desetitisíce korun. My totiž jen doháníme praxi, která už existuje,“ dodal Oulehla.

Na změně panovala vzácná shoda napříč spektrem, pouze někteří senátoři zabrousili i k tomu, zda by se například i Česká republika neměla přejmenovat na Česko. Známý řečník Jaroslav Kubera (ODS) se podivil nad tím, že Kraj Vysočina zaměstnává 400 úředníků, ačkoli se při zakládání nových krajů tvrdilo, že budou mít asi 30–40 lidí.

Na to reagoval senátor za Jihlavsko Miloš Vystrčil (ODS): „To, že kraje mají tolik úředníků, je v pořádku. Ale jak to, že není pryč těch tisíc úředníků, kteří byli na pěti okresních úřadech? Dohledáte je v jiných úřadech, které je zaměstnaly, ale neměly, protože tu práci už dnes dělají kraje. Je to nedůsledností vrcholové politické reprezentace napříč stranami, že dneska máme kraje, a počet úředníků se nesnížil?“ 

Přílohy