Krajský předseda ODS neodstoupí

19.10.2012

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 3 | autor: (mab)


JIHLAVA – Letošní krajské volby skončily pro ODS neúspěchem. Na Vysočině strana ztratila deset procent hlasů a přišla o šest křesel v krajském zastupitelstvu. Europoslanec a předseda regionálního sdružení Ivo Strejček neúspěch nezastírá.
„Nemá smysl to nazývat jinak, je to debakl,“ řekl Strejček. Na svoji funkci však rezignovat nehodlá. „Kdyby Kraj Vysočina dopadl hůř než ostatní kraje, už dávno bych z toho vyvodil osobní zodpovědnost. Mým rozhodnutím je, že nebudu rezignovat, ale hodlám kandidovat do vedení ODS.“ Strejček tak chce mít vliv na celkovou podobu strany. Právě v ní vidí jednu z příčin volební porážky. „Spoustě lidí ODS nic nenabízí, odpuzuje je. Chce to viditelnou změnu a posun strany.“ Předchůdcem Ivo Strejčka ve funkci krajského předsedy byl Miloš Vystrčil. Ten odmítl spekulovat, jak by se zachoval na místě současného vedení.
Podle něj skončí ODS nakonec v opozici. Požaduje však, aby občanští demokraté měli možnost kontrolovat chod kraje. „Je zvykem, že opozici přísluší kontrolní role.“ ODS by podle něj měla obsadit například pozice ve finančním nebo kontrolním výboru.

Přílohy