Kravaty se vrací k senátorům

02.01.2015

Jihlavský deník | Rubrika: Kultura | Strana: 5 | autor: Lucie Žáčková


Jihlava – První domácí výstava abstraktních obrazů Petra Vlacha v hotelu Gustav Mahler v Jihlavě byla pro velký zájem prodlouže namísto do konce listopadu až do 19. prosince loňského roku. Nyní čeká jeden z vystavovaných obrazů dražba a cesta do Prahy.

Petr Vlach dvacet let maloval jen příležitostně. V jednačtyřiceti letech, sám nedotčen uměleckým studiem, začal malovat a vystavovat. Předloni poprvé ukázal své dílo veřejnosti, a to v severoitalském Roveretu.
Plátno s názvem Kravaty, které mohli vidět návštěvníci jeho první jihlavské výstavy, poputuje za pár dnů do Senátu Parlamentu České republiky. Garantem akce je senátor za jihlavský senátní volební obvod Miloš Vystrčil.
Na obraz Kravaty bude uspořádána aukce, výtěžek z ní pak bude určen na dobročinné účely. Pomůže vybranému dětskému domovu a dětem trpícím autismem.
Jak název napovídá, obraz je plasticky sestaven z kravat samotných poslanců a senátorů, které Vlach sbíral více než rok. Dohromady dal více než sto kusů vázanek a šátků. „Dílo vyjadřuje požírání kravatami. Kravaty zobrazují starosti, které nás tíží, požírají a mění,“ vysvětlil Vlach. Svojí kravatou mu přispěli Přemysl Sobotka, Miroslav Kalousek, Marek Benda, Tomio Okamura, Miloš Vystrčil a další.

Přílohy