Kvůli úložišti padl v SÚRAO už druhý ředitel, odvolal ho ministr

11.07.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 3 | autor: David Kratochvíl, Miroslav Mareš


Šéfem Správy úložiiť radioaktivních odpadů (SÚRAO) už není Jan Prachař. Ministr průmyslu a obchodu ho začátkem června odvolal.


Region Nejvhodnější lokalitu pro výstavbu úložiště vyhořelého jaderného paliva v Česku Jan Prachař jako šéf SÚRAO už vybírat nebude. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek ho totiž odvolal z funkce.
Řízením organizace pověřil od začátku minulého měsíce Jiřího Slováka, který dříve v SÚRAO zastával funkci vedoucího oddělení přípravy hlubinného úložiště. K důvodům odvolání Prachaře ministr pouze uvedl, že prioritou pro následující období je zajištění geologických průzkumů ve vytipovaných lokalitách.
—Stejně jako zajištění dalších činností tak, aby byly splněny vládou stanovené termíny a současně došlo k dostatečnému zapojení dotčených obcí do tohoto procesu," vysvětlil Mládek.
V posledních čtyřech letech jde o druhou změnu na postu šéfa SÚRAO. V listopadu 2010 totiž tehdejií ministr průmyslu a obchodu odvolal z pozice Vítězslava Dudu, rodáka z Třebíče, který post zastával 12 let, a na jeho místo dosadil právě Prachaře.
Dudovo odvolání ministr zdůvodnil nedostatečnou aktivitou při hledání definitivní lokality pro výstavbu úložiště vyhořelého jaderného paliva v některé ze sedmi vybraných lokalit, z nichž hned tři se nacházejí na Vysočině. Jde o Hrádek na Jihlavsku, Kraví horu na  ždársku a Horku na Třebíčsku.
Ministr Mládek se chce se zástupci obcí v jednotlivých lokalitách podle svých slov osobně setkat a o průzkumech s nimi dále jednat. Jenže starostové dotčených obcí o jednání už dlouhodobě nestojí.
Na svém postoji nic nezměnili ani poté, co jim SÚRAO za povolení průzkumných prací nabídlo každoroční finanční příspěvky na vylepšení obecního rozpočtu po celou dobu, co práce na zkoumání geologického podloží budou probíhat.
Například Cejle, která se nachází v lokalitě Hrádek na Jihlavsku, by si ročně podle stanoveného klíče mohla polepšit až o víc než 1,2 milionu korun. Jenže tyto jaderné peníze starostka Cejle Pavlína Nováková odmítá.
—Správa úložišť považuje za svou prioritu budování důvěry s dotčenými lokalitami. Úspěšnost výběru lokality vidíme v nalezení pochopení ze strany veřejnosti. Jakékoliv personální změny nebudou mít vliv na proces výběru lokality pro hlubinné úložiště. Naším cílem je zachovat kontinuitu a přehlednost celého procesu," uvedla Nováková.
Úložiště by v Česku přitom mělo fungovat od roku 2065. Samotná výstavba má trvat asi 15 let. Podle už dřívějšího rozhodnutí vlády musí ministerstvo průmyslu a obchodu do roku 2018 předložit výběr dvou nejvhodnějších lokalit, jednu hlavní a další jako záložní. S definitivní platností by mělo být území pro výstavbu úložiště stanoveno do roku 2025.

***

Nesouhlas obcí může přebít vláda ?? Jak už JL informovaly na podzim loňského roku, odmítavá stanoviska v referendech k průzkumných pracím geologického podloží kvůli výstavbě budoucího úložiště, budou obcím zřejmě k ničemu. Potvrzuje se, že povolení k zahájení průzkumných prací stát nejspíš dostane v případě, že k tomu dostane souhlas vlády na základě závazného doporučení senátu. „Obce by měly s dostatečným předstihem vědět kdy, a kde bude průzkum probíhat,“ podotkl k tomu senátor Miloš Vystrčil.

Přílohy