Láska chystá seznam všech Zemanových přešlapů. V Senátu ale podporu pro ústavní žalobu nemá

30.01.2019

denikn.cz | Strana: 0 | autor: Barbora Janáková


Předseda senátního klubu Senátor 21 Václav Láska chce podat ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Má pocit, že svými činy v posledních dvou letech porušil ústavu.

Zatím to ale vypadá, že v horní komoře potřebných 49 hlasů pro svůj návrh nesežene. Vedení senátorského klubu ODS míní, že ještě nebyla překročena mez pro podání ústavní žaloby, a stejného názoru je i místopředseda klubu STAN Jiří Vosecký. Většinovou podporu má Láska mezi lidovci.
Láska Deníku N řekl, že právě připravuje seznam „přešlapů“ prezidenta a jeho kanceláře. Hotový by měl být do dvou týdnů a poté jej představí veřejnosti. Při sepisování přitom bude vycházet z veřejně dostupných informací, které doplní o názory odborníků v oblasti práva. Právní argumentaci bude společně s dalšími čtyřmi právníky tvořit následujících čtyři až šest týdnů. Věří, že se jim podaří žalobu dokončit před třetím zasedáním Senátu v tomto roce.

„Nová bude právní argumentace, že skutky, které jsou obecně známé, jsou hrubým porušením ústavy. Navíc až dosud se diskuse vedla o případné žalobě za velezradu. My souhlasíme, že v tomto ohledu podmínky splněné nejsou. Přicházíme s žalobou pro hrubé porušení ústavy,“ shrnul Láska.
Poslední kapkou pro něj prý byl zásah Hradu do nezávislosti justice, ale výtek na prezidenta má zhruba dvacet. „Naší představou je popsat celé dění a jednání prezidentské kanceláře. Třeba i skutky, které nejsou v rozporu s ústavou, ale jenom naplňují znaky trestného činu. Pan prezident není trestně odpovědný, tak chceme prokázat, že soustavný výkon mandátu prezidenta je v rozporu s ústavou,“ popsal Láska.
„Když pečlivě rozepíšete každý skutek prezidenta, tak ho můžete marginalizovat a neprokážete úmysl porušovat ústavu, ale když vidíte, že je takových skutků během dvou let schopný spáchat deset až patnáct, tak už můžete tvrdit, že těmito dílčími kroky prokazuje, že ústavu nerespektuje a úmyslně ji porušuje,“ uvedl Láska.
Kromě možného ovlivňování soudců mu také vadí prezidentův vztah k bezpečnostním službám. Řešit naopak Láska nechce možné prezidentovy vazby na cizí státní mocnosti, tedy na Čínu a Rusko, protože to je podle něj relevantní v případě žaloby na velezradu.

Láska: Chceme přesvědčit i voliče Miloše Zemana

Do podání žaloby by rád také zapojil veřejnost. Až během dvou týdnů dokončí seznam „přešlapů“, zveřejní jej a věří, že argumenty přinesou i advokáti nebo studenti právnických fakult. „Můžou přijít s nápadem, který nás nenapadne, a stane se součástí žaloby,“ podotkl Láska.
Na reakci mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, který podání žaloby označil za akt nenávisti, odmítl reagovat. Podle něj by diskuse měla být slušná. „Rádi bychom přesvědčili i voliče Miloše Zemana, že se tu nejedná o žádný útok na prezidenta. Pouze chceme, aby Ústavní soud stanovil hranice ústavních pravomocí a chování prezidenta, nejenom pro tohoto, ale i pro toho budoucího,“ uvedl Láska.
Je si vědom toho, že pro podání ústavní žaloby nesežene dostatek hlasů v Poslanecké sněmovně, kde by pro ni musely hlasovat tři pětiny poslanců, ale tento krok podle svých slov „prostě musí udělat“. Nyní musí sehnat 27 hlasů senátorů, aby se jeho návrh mohl projednávat na plénu, kde by pak žalobu musely schválit tři pětiny členů horní komory.

Podle ODS je to zatím málo

Zatím to ale vypadá, že se mu dostatečný počet senátorů přesvědčit nepodaří. Láskův návrh již odmítlo vedení senátorského klubu ODS. Jeho předseda Miloš Vystrčil Deníku N řekl, že pokud Láska vychází ze skutečností, které jsou dnes veřejně známé, tak má pochybnosti, zda by mohly být základem pro podání žaloby.
„Byť se mi jednání prezidenta nelíbí, tak si nemyslím, že je žalovatelné u Ústavního soudu. Záleží ale na tom, jak ta žaloba bude vypadat, zda tam nejsou nějaké další skutečnosti, které senátor Láska ví, ale pokud se jedná jenom o nerespektování práva a možného ovlivňování soudů, tak to podle mě na žalobu není,“ uvedl Vystrčil.

S tím souhlasí i místopředseda senátorského klubu ODS a místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer. Připomněl, že už v minulosti se senátoři snažili dát prezidentovu chování mantinely, ale bez úspěchu. A má pocit, že tentokrát by to bylo obdobné. Prezident by podle něj mohl být žalován například v případě, že by nesvolal volby nebo nerespektoval ústavní procesy. Prezident podle něj pohrdá soudy a třeba se i dopouští trestného činu, ale není to za hranou.
„Nelíbí se nám, co pan prezident říká, a nelíbí se nám ani některé jeho kroky, které směřují k duchu jeho zahraničních inklinací, nelíbí se nám ani to, že nejmenoval profesory nebo že chtěl nechat vládnout vládu bez důvěry, ale nic z toho není přímo v rozporu s ústavou,“ řekl Oberfalzer. Prezident se podle něj promyšleně pohybuje na hraně ústavnosti a nedělá kroky, které by byly žalovatelné. Žaloba by podle senátora dopadla neúspěšně a pouze by prezidenta posílila v jeho nestandardním chování.

Velice zdrženlivá je také šéfka senátorů za hnutí ANO Zdeňka Hamousová. K podání žaloby na prezidenta z důvodu porušování zákonů, nerespektování rozhodnutí soudů i možného ovlivňování soudců by se nepřipojila, byť má určité výhrady k některým jeho postupům. „Z informací, které mám, to nevyhodnocuji tak, že bych podávala ústavní žalobu,“ dodala Hamousová.
Podobně je na tom i předseda klubu ČSSD Petr Vícha. „S prezidentem lze v mnohém nesouhlasit, ale hrubé porušení ústavy je vážná věc, která musí být doložena. Proto počkejme,“ sdělil Deníku N Vícha prostřednictvím SMS. A vyčkat chce i nezařazená senátorka Jitka Chalánková.
„V právním státě mají slova velkou váhu. Já jsem neviděl žádný písemný návrh, proto se na to všechno musím podívat. Prezident se pohybuje na hraně až za hranou, což je vidět z přijatých senátních usnesení nejen v tomto volebním období, ale nevím, jestli je tu dostatečný potenciál pro to, co navrhuje senátor Láska. Musím se s tím poctivě seznámit,“ doplnil senátor Pavel Fischer.
Senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši) prohlásil, že u Lásky jde o přání, které je otcem myšlenky. „Nevím, kdo kolegu diriguje a nadirigoval do tohoto návrhu, ale myslím si, že nebude dlouho trvat a zjistí, že to byla hloupost,“ řekl Deníku N Doubrava.

Podpora od lidovců a Dienstbiera

„Jsem dost starý, abych věděl, že některé věci se musí prodiskutovat a promyslet, a řekl bych, že se pan Láska unáhlil,“ řekl Deníku N místopředseda klubu STAN Jiří Vosecký. „V tuto chvíli to není dobré pro Českou republiku, jak se Hrad chová, s tím souhlasím, ale že by to bylo jednoznačně na ústavní žalobu, to si nejsem jistý,“ sdělil Vosecký.
Naopak žalobu podpoří předseda lidovců v Senátu Petr Šilar. „Podporujeme to a vítáme to. Už jsme o tom také uvažovali, ale mysleli jsme, že to ještě není tak nabité, ale on to hezky advokátsky vysvětlil, tak to podporujeme,“ prohlásil. Návrh podle něj podporuje většina klubu.
Jeho názor sdílí i místopředseda klubu sociálně demokratických senátorů Jiří Dienstbier. „Je dobře, že se dá na papír seznam skutků, které mohou být ze strany prezidenta republiky vnímány jako problematické z hlediska dodržování ústavy. Myslím si, že poslední kauza, kdy došlo ke zcela jasnému i přiznanému ovlivňování soudců, kteří by měli rozhodovat nestranně ve sporech, už minimálně hraničí s hrubým porušováním ústavy,“ řekl Dienstbier.
Podle Dienstbiera ani není nutné sehnat třípětinovou podporu: je potřeba tu debatu alespoň vést a Senát by nyní měl ukázat, že chce hájit ústavnost.
Láska už minulý týden uvedl, že podá trestní oznámení na hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli možnému nátlaku na soudce, konkrétně pro podezření ze spáchání trestného činu zasahování do nezávislosti soudů.
 

Přílohy