Léta se staral o věžní hodiny. Hodináři z Telče vypršel čas

30.05.2015

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | autor: Zuzana Musilová


Jiří Koubík před třemi lety za činnost, které se věnoval přes dvacet let, získal cenu Ď


Telč – Několik desítek let se dobrovolně staral o věžní hodiny na románské věži kostela svatého Ducha na náměstí Zachariáše z Hradce v Telči, za svou nezištnost a obětavost získal před třemi lety i cenu Ď za celou Vysočinu. Byl vyhlášeným hodinářem nejen v Telči, ale i v širokém okolí. Před nedávnem však Jiřímu Koubíkovi vypršel jeho vlastní čas. Ve městě tedy budou v příštích týdnech hledat někoho, kdo by se opět postaral o to, aby hodiny na věži svatého Ducha vždy ukazovaly správný čas.
„Je to velice smutná záležitost, snad si na něj lidé při pohledu na věž vzpomenou. Nyní budeme muset samozřejmě řešit, kdo se bude o věžní hodiny místo pana Koubíka starat. Je to potřeba. Nikoho konkrétního teď nemáme. Hodiny na věži svatého Ducha nyní fungují normálně,“ sdělil starosta Telče Roman Fabeš.
Věžní hodiny na věži svatého Ducha spravoval a udržoval Jiří Koubík zhruba čtvrt století. Milovanému hodinářskému řemeslu se věnoval celý život, i po odchodu do důchodu. „Stále měl několik zákazníků denně, i teď k posledku, když už se blížil konec. Na věž jsme občas chodili s ním. Zvenku jsme mu dovnitř do věže hlásili, kolik je hodin. Ono to tam totiž není vidět. I když prošly hodiny elektronizací, pořád tam zůstaly mechanické části, které potřebují péči. Tatínek na věž vyrazil vždycky, když se něco porouchalo,“ řekl syn Martin Koubík s tím, že jeho otec působil kromě Telče i v Jihlavě, Třešti a jiných místech. „V Telči byli dva hodináři. Po smrti mého táty tu zůstal jeden, Jaroslav Tržil, kterého k řemeslu přivedl právě táta,“ dodal Koubík.
S hodinářem Jiřím Koubíkem se znal i senátor a někdejší starosta Telče Miloš Vystrčil. „Mistrně ovládal řemeslo, které dnes moc lidí neumí. Za opravu hodin si bral pár korun. K hodinám na věži se choval jako ke svému dítěti, všichni to brali automaticky, že hodiny vždycky šly,“ zmínil Vystrčil. Na hodináře zavzpomínal i Oldřich Zadražil.,„Pracovali jsme chvíli spolu v Motorpalu. Spravoval hodiny a hodinky zákazníkům nejen z Telče, ale z celého regionu. Byl to výborný hodinář.“ Před třemi lety Jiří Koubík za svou dlouholetou pomoc městu, kde žil více než padesát let, obdržel cenu Ď za Vysočina. Tuto anketu v rámci celé republiky organizuje Richard Langer, který chce upozornit na mecenáše, morální vzory a dobrodince. Před třemi lety bylo na Vysočině na cenu Ď nominováno celkem třicet sedm jednotlivců a firem. Ocenění Jiří Koubík převzal od zpěváka Václava Neckáře. „Byl za to ocenění moc rád a vážil si ho,“ uzavřel Koubík.

Přílohy