Lidovce na Vysočině povede do voleb nestraník Josef Herbrych

22.08.2013

Zpravodajství ČTK | 20:48 | Rubrika: Politika - Jihlavský kraj | autor: vst


Jihlava - Lidovce na Vysočině povede do předčasných parlamentních voleb nestraník Josef Herbrych, dlouholetý starosta Rokytnice nad Rokytnou na Třebíčsku. O složení kandidátky dnes rozhodl krajský výbor KDU-ČSL na zasedání v Jihlavě. Návrh bude ještě schvalovat celostátní výbor, který zasedne 3. září.

"Já nepředpokládám, že tam bude nějaká dramatická změna," řekl ČTK po jednání předseda krajské organizace Jaromír Kalina. Doplnil, že na prvních pěti místech kandidátky má po jednom zástupci každý z okresů kraje. Herbrych kandidoval za lidovce v komunálních volbách a loni se za tuto stranu také ucházel o křeslo senátora na Třebíčsku.

V čele kandidátky ČSSD do předčasných parlamentních voleb bude na Vysočině hejtman Jiří Běhounek, který také není členem této strany. Sociální demokraté mají sestavenou celou kandidátku. Koncem týdne ji projedná celostátní vedení, řekl krajský šéf sociálních demokratů Zdeněk Chlád. Na volby se chystají i další strany, o lídrech však mají jasno zatím jen některé z nich.

Kandidátku hnutí ANO povede na Vysočině do předčasných parlamentních voleb právní koncipientka, bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj a místopředsedkyně hnutí Věra Jourová. Lídrem komunistů bude poslanec Pavel Kováčik.

ODS na Vysočině zatím první místo kandidátky obsazené nemá. Za lídra strany prosazují občanští demokraté v kraji dosavadní předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou. "Obvykle lídr kandiduje v některém z velkých a lidnatých krajů. Může se tak stát, že na Vysočině by kandidátku ODS vedl někdo jiný," uvedl předseda regionální organizace a senátor Miloš Vystrčil ve středeční tiskové zprávě. Stranické primárky občanských demokratů na Vysočině budou 4. září.

 TOP 09 by podle krajského předsedy Jiřího Blažka měla kandidátku zveřejnit příští týdne. Do konce měsíce by měla své kandidáty představit Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ).

Přílohy