Má podporu i tam, kde mysleli na jiného

21.06.2013

Právo | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: Vlastní zpráva


Nominace Miroslavy Němcové (ODS) na funkci premiérky měla pozitivní odezvu v buňkách ODS. I tam, kde po pádu Petra Nečase měli o novém šéfovi vlády odlišné představy.
„Nominace mě příjemně překvapila. Je to důkaz, že ODS je schopna přes všechny problémy nabídnout koaličním partnerům seriózní a schopné lidi, které veřejnost vnímá pozitivně,“ glosoval pro Právo místopředseda jihočeské ODS Vladimír Homola.
Také místopředsedovi ODS v Moravskoslezském kraji Liboru Nowakovi by se Němcová v čele vlády líbila, přestože od tamních politiků zaznívalo jméno opavského rodáka Zbyňka Stanjury. „Grémium ji vybralo a já s tím nemám žádný problém. Mirka Němcová je nesmírně zkušená. Je to žena, která tu rozjitřenou situaci pěkně stmelí,“ míní Nowak.
Vlivný zákulisní hráč a člen výkonné rady ODS z Plzeňska Roman Jurečko tvrdí: „Říkal jsem, že nominován by měl být někdo, kdo byl zvolen do Sněmovny a je také v grémiu strany. K nominaci měl tedy podle mého nejblíže první místopředseda Martin Kuba.“
Němcové ale vysekl poklonu: „Klobouk dolů, smekám před ní. Skáče do rozjetého autíčka, které má tři píchlá kola, ale nemá rezervu.“ ODS je podle Jurečka v těžké situaci. „Pomoci nám mohou dva typy lidí. Krizový manažer, který prací a výkonností strhne ostatní. V tomto případě říkám jméno Martin Kuba. Druhou možností jsou politici s morálním kreditem, tedy Miroslava Němcová a Jiří Pospíšil,“ uvedl.
Němcová má podporu i doma na Vysočině. Je to dobrý start pro návrat dobrého jména ODS, vnímá návrh šéf vysočinské organizace ODS a senátor Miloš Vystrčil. „Já jsem se hned zkraje vyjádřil, že by to měl být člověk obětavý, poctivý a s vysokým morálním kreditem. Miroslava Němcová je jediným člověkem, o němž to vím stoprocentně,“ řekl Právu.

***

Smekám před ní. Skáče do auta, které má píchlá kola a je bez rezervy Roman Jurečko

Přílohy