Made in (Vyso)China. Proč jásáte, diví se opozice

27.04.2016

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 13 | autor: Radek Laudin


Fakt, že už se na oficiální návštěvu Vysočiny chystá i šéf čínských komunistů z provincie Hubei, ovlivňuje (nejen) politické vztahy v kraji.


VYSOČINA Původně měl přijet šéf čínských komunistů z provincie Hubei na konci června. Jenže poslední týden před prázdninami bude na návštěvě Vysočiny prezident Miloš Zeman. A tak hejtmanství domlouvá s Číňany jiný termín.
Třeba místostarosta Velké Bíteše Tomáš Kučera (KDU-ČSL) ale nadšení vedení kraje směrem k Číně nechápe. „Opravdu nevidím důvod jásat, že už na Vysočině máme dva ‚čínské‘ podniky – Žďas a jihlavský pivovar. Jak to, že u Žďasu nikdo nemluví o výprodeji rodinného stříbra, před nímž se varuje, když nějaký český podnik má koupit zahraniční vlastník?“ diví se Kučera.
Čínských investic se spíš obává. Jejich hlavním cílem není podle něj snaha předat nám špičkové technologie a zaměstnat lidi z našeho regionu. „Navíc avizovaný vysoký růst čínské ekonomiky je spíš zbožným přáním než realitou,“ varuje.
Na Vysočinu už se chystá druhá velká čínská delegace. Tu první vedl guvernér provincie Hubei. A tu příští přiveze rovnou šéf tamních komunistů. Ten má v provincii ještě větší moc než guvernér. Udává totiž směr rozvoje regionu, kde žije 58 milionů lidí.
„Program bude mít podobný charakter jako návštěva guvernéra. Součástí delegace budou i čínští podnikatelé, kteří mají zájem o spolupráci s českými podnikateli,“ říká Libor Joukl, náměstek hejtmana (ČSSD).
Číňané v čele s komunistickým předsedou navštíví místní vybrané firmy, které mají zájem o spolupráci s Asií. „Předpoklad také je, že čínskou delegaci bude zajímat zdravotnictví. Jedním z cílů návštěv bude pravděpodobně jihlavská nemocnice, kde je bude zajímat systém emergency,“ podotýká Joukl.
Senátor Miloš Vystrčil (ODS) se snaží krotit „čínskou euforii“ panující ve vedení kraje. „Je důležité, jak ty investiční aktivity vypadají,“ upozorňuje. Podle něj je rozdíl, když se prodává prosperující podnik, který dosud vydělával místnímu majiteli a v budoucnu bude vydělávat někomu v Číně. „Druhá věc je budování podniků tam, kde je velká nezaměstnanost a investor nabídne nová místa,“ dodává s tím, že není reálné bránit se hospodářským vztahům s Čínou. Ovšem v době ekonomického rozvoje nepovažuje za nutné investory z ciziny finančně motivovat.

Těší se na čínské soudruhy

S čínským komunistickým předsedou se chce sejít šéf KSČM na Vysočině Pavel Kalabus. Mimo jiné ho chce informovat o postavení komunistické strany v Česku. „Ze spolupráce s Čínou kyne prospěch pro naši republiku,“ soudí Kalabus.
Naopak místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek (TOP 09) cítí divnou pachuť nad kontakty Vysočiny s asijskou velmocí. „Mám nepříjemné mrazení, že ten vztah není vyvážený. Příliš se podřizujeme čínským záměrům. Je otázka, jestli se na kraji nevzdáváme některých hodnot ve prospěch možného budoucího materiálního blaha,“ míní Honzárek.
To Josef Pavlík, který do krajských voleb vede hnutí ANO, žádné mrazení nemá. „Pokud bude mít návštěva ryze obchodní charakter, jejíž součástí budou čínští podnikatelé se zájmem o obchodní spolupráci s místními podnikateli, nelze než tuto skutečnost přivítat,“ konstatuje.

Přílohy