Máme právo na plnohodnotné plnění opoziční kontrolní role

28.11.2012

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: (řra)


Jihlavský deník představuje krajské zastupitele (1):

Jihlava – Miloš Vystrčil (ODS) se stal před měsícem krajským zastupitelem už počtvrté. Po tři volební období byl jednou z nejvýraznějších postav krajské samosprávy, v letech 2004 až 2008 byl dokonce hejtmanem Vysočiny. Už po volbách bylo jasné, že podruhé v řadě skončí v opoziční lavici krajského zastupitelstva. „Budu se snažit konstruktivně plnit svoji roli opozičního zastupitele. To znamená, že nechci pouze vše a za každou cenu kritizovat,“ prohlásil. Jako řadový zastupitel chce mít základní přehled o všech oblastech, jimiž se krajské zastupitelstvo zabývá. „Osobně mám nejblíže k oblasti regionálního rozvoje, a potom také k péči o finance a majetek kraje,“upřesnil.
Z opoziční pozice už teď na prahu nového volebního období kritizuje dvě věci. „Jako zásadní omezení výkonu opoziční role vnímám obsazení pozice předsedy finančního výboru zastupitelem KSČM. KSČM je totiž pupeční šňůrou spojena s ČSSD. Obě strany mají spolu uzavřenu smlouvu o spolupráci a jsou tak na sobě naprosto závislé,“ poukázal na opakující se praxi povolebního levicového polospojenectví. „Osobně to vnímám jako zásadní porušení nepsaného práva opozice na plnohodnotné plnění opoziční kontrolní role,“dodal.
Munici pro druhé opoziční téma mu dává zkušenost s naplňováním novin Kraj Vysočina, které jsou placené z veřejných peněz, ale podle Vystrčila fungují spíš jako reklamní tisk vládnoucí garnitury. „Naším cílem je dosáhnout situace, kdy bude v ODS v novinách vymezeno po odečtení reklamních stran 5/45, tedy jedna devítina prostoru pro svobodné pravidelné vyjadřování názorů zastupitelů ODS na fungování kraje. Uvidíme, zda budou sociální demokraté a komunisté ochotni tento náš požadavek akceptovat,“zapolemizoval Vystrčil.
Možná právě kvůli bohatým politickým i manažerským zkušenostem zdůrazňuje dvaapadesátiletý Vystrčil něco,co funkce nepřinášejí. „Přestože se mohu opírat o své zkušenosti gymnaziálního i vysokoškolského učitele, řadového městského zastupitele, městského radního, starosty, náměstka hejtmana, hejtmana, krajského opozičního zastupitele a nakonec i dvouleté zkušenosti senátora, pořád si myslím, že základem pro správné rozhodování je používat zdravý selský rozum,“ připomněl Vystrčil.

Přílohy