Milionové zakázky. A Broadway

11.10.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Michal Kolařík 


Stavební firmy – a mezi nimi i ty, kterým kraj zadal stamilionové projekty na stavby a opravy budov či silnic – podporovaly statisícovými částkami akce, jež navenek působí jako propaganda vlády ČSSD v kraji.

JIHLAVA Neškodná, ba přímo ideální spolupráce prospěšná všem stranám? Nebo je to způsob, kterým hejtmanství financovalo v končícím volebním období propagandu své oranžové vlády?

Jednobarevná sociálnědemokratická rada kraje tři roky za sebou pozvala před Vánoci zaměstnance krajských příspěvkových organizací do Divadla Broadway Praha.

Zaměstnancům příspěvkových organizací Vysočiny přišel leták, oranžovou barvou i obsahem nikoliv nepřipomínající předvolební materiál ČSSD. Oficiálními barvami Kraje Vysočina jsou přitom zelená a modrá.

Kromě nezbytných termínů a informací o představení na letáku čtenáři nalezli i výčet firem, které na výjezd zaměstnanců kraje přispěly dohromady každoročně sumou asi 600 tisíc korun, a také tam bylo poděkování náměstka hejtmana Libora Joukla všem mecenášům výjezdu za kulturou. Loni před Vánoci se uskutečnil třetí a zatím poslední ročník akce.

Sponzoring je nápad kraje

S myšlenkou oslovit firmy z Vysočiny s takovým projektem přišel náměstek Joukl. „Před třemi lety jsme oslovili asi 200 společností v kraji, které zaměstnávají více než sto lidí. Ty jsme obeslali s nabídkou spolupráce,“ vysvětlil vznik spolupráce Joukl.

„Dneska to je několik desítek firem, které s námi takto spolupracují. Nejen na této aktivitě, ale i na dalších podobných, jako je třeba S Vysočinou do Evropy nebo Vysočinou bezpečně,“ doplnil muž z nejužšího vedení Kraje Vysočina.

Tři výjezdy krajských pracovníků do pražského divadla tak nestály krajskou kasu ani korunu. Program platili sponzoři z řad firem.

Příspěvek 135 tisíc korun na kulturní program pro zaměstnance krajských organizací v prvním ročníku, v roce 2009, poskytla například společnost M – Silnice. Ta přitom za poslední čtyři roky od kraje získala celkem deset zakázek.

Uspěla třeba ve výběrovém řízení na rekonstrukci průtahu Chotěboří za téměř 50 milionů korun. Také rekonstruovala silnici od Radostovic po Kejžlici na Havlíčkobrodsku. Pětikilometrový úsek silnice zde vyšel na téměř 147 milionů korun.

Na třinácti zakázkách, opravách krajských silnic za miliony korun, za poslední čtyři roky pracovala pro kraj společnost Strabag. I ona přisypala do měšce určeného na kulturní vyžití úředníků. V roce 2010 poskytla 135 tisíc korun.

„Žádat podnikatele, kteří jsou zároveň uchazeči o krajské zakázky, o jakékoliv sponzorské dary, považuji za nemravné a nemístné, přestože to může být v souladu se zákonem,“ nelíbí se opozičnímu zastupiteli, exhejtmanovi a dnešnímu senátorovi za ODS Miloši Vystrčilovi.

Přispívají každoročně

Mezi partnery, kteří projekt S Vysočinou na Broadway každoročně podpořili, patří brodská společnost Chládek a Tintěra. Ta všechny tři ročníky akce sponzorovala dohromady sumou 440 tisíc korun. V roce 2010 na akci přispěla nejvíce, čtvrt milionu korun.

Tato společnost za poslední čtyři roky pro kraj realizovala šest zajímavých zakázek.

Předseda představenstva akciové společnosti Chládek a Tintěra Petr Suchý naznačil, že rozhovory o možnosti sponzoringu se vedou například při slavnostním otvírání staveb. „Když cítíme, že je potřeba někde pomoci, tak v rámci svých možností pomůžeme. Jde ale spíše o symbolické částky,“ řekl Suchý.

Tato společnost v roce 2010 finišovala s opravou budovy interny havlíčkobrodské nemocnice za více než 74 milionů korun. Cena krajské investice však byla několikrát navýšena – dohromady o více než 20 milionů korun.

Stejná firma nyní pro kraj přestavuje budovu uměleckoprůmyslové školy v jihlavské části Helenín.

Stavebníci se ani tam nevešli do předem předloženého rozpočtu (téměř 133 milionů korun). Tam byla zatím cena přestavby, která má být hotová zhruba za rok, navýšena asi o 11 milionů korun.

„Na stavbě v Heleníně se objevily věci, které bylo nutné udělat navíc oproti původnímu rozpočtu,“ potvrdil Petr Suchý, předseda představenstva akciové společnosti Chládek a Tintěra.

„Helenínský barák, to byl danajský dar. Už v době, kdy se v minulém volebním období kupoval. Byl postaven na hlíně a nyní, když se zatěžuje přístavbou s depozitáři, tak jsme museli celou stavbu založit na nových sloupech. A to předtím nikdo nevěděl. V rámci zemních prací se proto musely udělat nové základy a statické práce, aby barák nespadl,“ zdůvodnil prodražení stavebních prací Joukl.

„Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o nepředpokládané vícepráce způsobené zřejmě ne zcela správným odhadem stavebního stavu budovy. Skoro si myslím, že lze očekávat, že další vícepráce ještě přibudou,“ naznal i opoziční zastupitel ODS a senátor Miloš Vystrčil. Podle Petra Suchého podobné zakázky pro firmu nejsou kdovíjak lukrativní. „U těchto zakázek se výsledkově pohybujeme spíše kolem nuly, je to spíš teď krvavá nula,“ řekl Suchý.

„Nechci rušit kapacitu pozemních staveb v této složité době. I za cenu toho, že někdy jdu na nulovou cenu, nebo kousek pod ni. Snažím se tak zaměstnat lidi, abych je nemusel propustit,“ dodal manažer stavební firmy Suchý.
Stejná společnost podporuje i další podobné akce v regionu, například Vysočinou bezpečně. Její logo je i mezi partnery krajského kalendáře, kde radní kraje měli prostor prezentovat svá oblíbená místa.

Libor Joukl věnoval měsíc květen v kalendáři přibyslavskému náměstí s cukrárnou své ženy.

Ty akce se dělají proto, aby byla Vysočina světová

Zajímavá, ovšem podle náměstka Joukla náhodná je i spojitost s provozovatelem Divadla Broadway Karlem Lichtenbergem. Ten dříve podporoval ČSSD, a dokonce v devadesátých letech působil i ve volebním štábu strany. „Jednal jsem přímo s panem Lichtenbergem, který se nám i snažil vyjít vstříc, co se týče ceny,“ uvedl Joukl.

„Líbil se mi název Broadway, proto jsem navrhl S Vysočinou na Broadway. Pro študáky zase máme program S Vysočinou do Evropy, aby to mělo kontext, že nejsme malá Vysočina, ale že jsme světoví,“ dodal Joukl.

***

FAKTA
Podpořili „Broadway“
Rok 2011
Chládek a Tintěra H. Brod 150 tisíc
Swietelsky stavební, odšt. závod
Dopr. stavby Východ 150 tisíc
Loni přispěli i další tři sponzoři.
Rok 2010
Chládek a Tintěra H.B. 250 tisíc
Colas CZ 100 tisíc
Strabag 150 tisíc
Rok 2009
Chládek a Tintěra H. Brod 40 tisíc
Přispělo i dalších 19 sponzorů,
nejvíce M – Silnice a Swietelsky.
Obě firmy poskytly 135 tisíc korun.

„Před třemi lety jsme oslovili asi 200 firem s nabídkou spolupráce.“ Libor Joukl náměstek hejtmana

Přílohy