Ministr uznale kýval hlavou

04.10.2011

Horácké noviny, Strana 1, Titulní strana (Petr Chňoupek)


Jemnická kompostárna si poradí prakticky s čímkoli

Jemnice – Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa trávil poslední zářijový den na Vysočině. V rámci své cesty navštívil i jemnickou kompostárnu, která patří k nejmodernějším v republice. Její prohlídka ministra evidentně zaujala. Po celou dobu uznale pokyvoval hlavou.

Tomáš Chalupa dorazil do Jemnice v pátek 30. září dopoledne. Doprovázel ho starosta města Miloslav Nevěčný a senátoři Vítězslav Jonáš a Miloš Vystrčil. „Ještě donedávna se většina odpadu bez dalšího třídění ukládala na skládku. Díky zařízením, jako je toto, dnes umíme zeleň i jiný biologicky rozložitelný odpad zpracovat. Zásadně tak snižujeme zátěž na životní prostředí,“ připomněl ministr Chalupa.

Jemnická kompostárna se nachází v bývalém vojenském objektu na okraji města. Radnici přišla na necelých čtyřicet milionů korun. Podstatnou část peněz se podařilo získat díky projektu Zkvalitnění nakládání s odpady, který se realizoval v průběhu jedenácté výzvy operačního fondu Životní prostředí. Pro Jemnici je to velmi důležitá investice, protože radnice obhospodařuje více než čtyřicet hektarů zeleně. „Jsme takové zahradní město,“ podotkl starosta Miloslav Nevěčný.

V jemnické kompostárně si poradí prakticky se vším. „Je to zařízení, které je schopné zpracovat jakýkoliv biologicky rozložitelný odpad,“ řekl Nevěčný. Je zde možné zpracovávat i gastroodpad z jídelen a z domácností nebo obtížně recyklovatelný papír. „V uzavřeném prostoru haly probíhá aerobní fermentace, kterou kontroluje elektronické zařízení. Za rok kompostárna zpracuje čtyři tisíce tun odpadů,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková. Kompost potom město využívá, jak vysvětlil starosta, na terénní úpravy v rozlehlých městských parcích nebo jej poskytuje i okolním obcím a také samozřejmě občanům Jemnice a okolí. Kompostárna je zatím ve zkušebním provozu.

Návštěvou kompostárny ovšem návštěva ministra životního prostředí Tomáše Chalupy nekončila. Na jemnické radnici se sešel se zástupci místních samospráv z okolí Jemnice.

„ Díky zařízením, jako je toto, dnes umíme zeleň i jiný biologicky rozložitelný odpad zpracovat.“ Tomáš Chalupa.

Přílohy