Mladík Habera v Jihlavě uspěl, Gombitová ne

18.02.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 3 | autor: Radek Laudin


Malý jihlavský příběh zpěvačky Mariky Gombitové může být vzpruhou pro všechny, kteří při cestě za splněním snu zažijí neúspěch. Gombitová se na Mladé písni ani nedostala mezi finalisty. Přesto se později výrazně prosadila a dodnes je hvězdou pop-music.

JIHLAVA „Nedostala jsem se na konzervatoř a při soustředění na festival Mladá píseň v Jihlavě jsem se neprobojovala ani do finále.“ Tak kdysi popsala v časopise Mladý svět zpěvačka Marika Gombitová svoji účast na Mladé písni.
Jak se její kariéra vyvíjela dál, vědí hudební fanoušci dobře. Brzy po Mladé písni se proslavila v celé republice. Slibně nastartovanou kariéru jí ale zkomplikoval úraz při autonehodě.
V jiných případech měla jihlavská porota lepší čich na talenty než u Gombitové. Třeba v roce 1977 přijela do Jihlavy mladá dívka jménem Věra Šolínová. Získala druhé místo a jako cenu stříbrný řetěz.

Miloš Vystrčil a Věra Šolínová

V publiku ji tehdy poslouchal i sedmnáctiletý student gymnázia Miloš Vystrčil. Když se ho redaktoři festivalového zpravodaje zeptali, kdo se mu na pódiu líbil, odpověděl: „Věra Šolínová a moc, protože o něčem zpívala. Mám rád texty, které něco říkají,“ řekl tehdy mladík, který se o mnoho let později stal hejtmanem Vysočiny a senátorem. Tehdejší Věra Šolínová si později zajistila oblibu u posluchačů pod jménem Věra Martinová. Současný senátor Miloš Vystrčil potvrdil, že na Mladou píseň kdysi jezdil. Až od MF DNES se ale tento týden dozvěděl, že ho před lety zaujala dnešní Věra Martinová. „Opravdu? Tak to není se mnou tak špatné, i když neumím zpívat a nemám hudební sluch,“ reagoval s úsměvem Vystrčil.
Věra Šolínová po úspěchu v Jihlavě prozradila ve festivalovém zpravodaji, proč se na Mladou píseň přihlásila. „Rozhodovala jsem se dlouho, ale nakonec jsem málem zaspala termín přihlášek do soutěže. Kamarádi mě vyprovokovali. Přála jsem si aspoň nebýt mezi posledními,“ řekla před 35 lety.

Ronald Reagan v Jihlavě

Mladá píseň se před rokem 1989 nesla v socialistickém duchu, který působí z dnešního pohledu až bizarně. Třeba právě v roce 1977 dostala čestné uznání píseň Havana věnovaná kubánskému festivalu.
A v roce 1983, kdy uspěl Pavol Habera, přinesl festivalový zpravodaj protiamerický úvodník nazvaný Písní lze potěšit i bojovat. Jeho autorem byl Milan Neumann, současný jihlavský podnikatel a tehdejší šéf programového oddělení domu kultury. „Zpívám zpěv míru. Motto vypůjčené od básníka Vítězslava Nezvala se stává v tomto období znovu velmi aktuální. V době, kdy Reaganova administrativa rozpoutává nesmyslné válečné štvaní,“ napsal Neumann v poselství mladým zpěvákům a posluchačům. Festival měl tehdy to nejvyšší krytí. Pořadatelem byl ústřední výbor Socialistického svazu mládeže (SSM) a ministerstvo kultury. Vše vysílal rozhlas i televize. Hlavní soutěži v Jihlavě předcházela okresní a krajská výběrová kola. Finalisté měli během měsíčního soustředění zajištěnou veškerou možnou průpravu. V porotě zasedali vedle hudebních skladatelů i třeba úředníci SSM.
Pak ale přišel jubilejní dvacátý ročník v roce 1987. „Poté se festival přestěhoval do Zlína. Snažili jsme se tomu zabránit, ale nepovedlo se,“ řekl bývalý ředitel domu kultury Radek Blecha. A byl u toho, když se Mladá píseň v Jihlavě znovu objevila v roce 1998. „Tenkrát tady byl hlad po takové celostátní soutěži,“ doplnil Blecha. Název Mladá píseň už ale tehdy části pořadatelů příliš zaváněl socialismem, a proto zvolili nové pojmenování - Bohemiatalent. Této soutěže už se zúčastnili někteří zpěváci, kteří se později dostali do finále Česko hledá SuperStar. Třeba Petr Bende, Veronika Zaňková a Michal Hudček. Ten v Jihlavě ještě soutěžil pod příjmením Marek.

Haberovo překvapení po letech

Na Mladou píseň umělci rádi vzpomínají. Třeba i světoznámá operní diva Eva Urbanová. „Mým velkým vzorem byla Helena Vondráčková. Na své první pěvecké soutěži, Mladé písni v Jihlavě, jsem dokonce zpívala její nádhernou píseň Lásko má, já stůňu. Ta skladba se mi líbí dodnes,“ řekla Eva Urbanová. Radku Blechovi ale později se smíchem doporučila, aby její fotky z jihlavské soutěže raději nikomu neukazoval.
V nečekané chvíli si připomněl Mladou píseň i Pavol Habera. Seděl v porotě Talentmanie a najednou se před ním jako soutěžící objevila Paula Forest, s níž kdysi strávil měsíční soustředění v Jihlavě.
Setkali se po čtvrtstoletí. „Je to paradox, já tu teď sedím v nějaké porotě, abych řekl něco na tvůj výkon,“ řekl překvapený Habera, který bývalou kolegyni poznal asi až po minutě. Ta nyní pracuje jako učitelka zpěvu na konzervatoři.

***

FAKTA
Kdo začínal v Jihlavě
na Mladé písni
Pavol Habera
Marika Gombitová
Iveta Bartošová
Jitka Zelenková
Petra Janů
Eva Urbanová
Věra Martinová
Petr Kotvald
Irena Budweiserová
Zora Jandová
Marcela Březinová
Vratislav Kříž

Přílohy