Možné řešení: Kuba šéf ODS, Stanjura vlády

18.06.2013

Mladá fronta DNES | Rubrika: Z domova | Strana: 2 | autor: Michaela Svobodová


Občanské demokraty nyní vede první místopředseda strany Martin Kuba. A tak by to také mohlo zůstat. Hledal by se „jen“ premiér. Velké šance má Nečasův spojenec Stanjura.

PRAHA Nedělní jednání grémia ODS, na kterém Petr Nečas oznámil rezignaci, končilo vlastně až za svítání.
Dlouholetí kolegové se po čtyřech hektických dnech plných stresu usadili pozdě večer ve Strakově akademii a chtěli si trochu oddychnout. Někteří z nich tak vůbec poprvé viděli Petra Nečase, jak se opil. Premiér v demisi totiž nepatří zrovna k milovníkům alkoholu. Skleničku si dává výjimečně a vždy ví, kdy je třeba přestat dolévat. V neděli však potřeboval vypnout.
Na uzavřeném jednání dal Petr Nečas svým kolegům najevo, koho by si představoval jako nového premiéra. „Zbyňka Stanjuru označil za svého nejlepšího ministra,“ uvedl jeden z těch, kteří se večírku na rozloučenou zúčastnili.

Pan Čistý II

Šance Stanjury jsou poměrně vysoké. Dlouholetý Nečasův spojenec je nekonfliktní typ. Dokáže vyjít nejen se straníky, ale také s koaličními partnery. TOP 09 už zmínila, že právě jeho si dovede na premiérském postu představit. Stejně bezproblémový je i jeho vztah s jinými partajemi. Velmi dobře také zná poslanecké i vládní prostředí.
Ve straně samotné má podporu zejména Nečasových stoupenců, ale i těch, kteří si dovedou spočítat, že z možných kandidátů by právě on byl zřejmě nejpřijatelnější. Kromě něj se totiž často mluví i o ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Kubovi, který jako první místopředseda převzal řízení ODS. Jenomže proti jeho jmenování se objevuje stále více námitek.
Někteří kolegové v něm vidí kontroverzní postavu, která svým napojením na Pavla Dlouhého, pejorativně přezdívaného kníže z Hluboké, již tak zničené straně dříve či později ještě uškodí. A další kostlivec ze skříně by mohl pro ODS znamenat úplný konec.
Konkrétní jména nikdo komentovat nechtěl, z odpovědí však jasně vyplývá, jaké obavy straníci mají. „Pro mě je důležité, abychom vybrali člověka, na kterého nikdo nic nevytáhne, který už nemůže v budoucnu stranu více pošpinit, uškodit jí. Kredit je pro mě velmi důležitý,“ reagoval na dotaz člen výkonné rady Miloš Vystrčil.
Lidé, kteří by mohli být jakkoliv diskreditovatelní, by podle poslankyně Jaroslavy Wenigerové neměli o premiérském postu ani přemýšlet. Kubu jako premiéra nyní otevřeně podporují spíše poslanci s problematickou minulostí. Třeba Pavel Suchánek, který nedávno tolik bojoval proti rušení anonymních akcií.
„Opravdu pravicový politik, schopný kompromisu, nepoškozující ODS. Věřím, že to bude on,“ uvedl Suchánek.

Ve hře je i Němcová nebo Blažek

Další překážkou k cestě Kuby do čela vlády je koaliční partner. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg upozornil, že mu vadí právě jeho napojení na Pavla Dlouhého i to, že není poslancem. Špatně by se mu podle něj kvůli tomu shánělo 101 hlasů pro podporu vlády.
Zřejmě i proto se začala zvažovat varianta, že Martin Kuba jako první místopředseda povede stranu a najde se „jen“ předseda vlády. A za této konstelace má poměrně velké šance právě Stanjura.
Výkonná rada ODS se k žádným variantám zatím nevyjádřila. Tvrdí, že o jménech nediskutovala, a pověřila grémium strany, aby vyjednávalo v koalici.
„Musíme dát nejdříve dohromady názory koaličních partnerů a prezidenta, shodnout se na konkrétních jménech a nechat si to následně odsouhlasit výkonnou radou a poslanci,“ nastínila další kroky místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. I o té se v souvislosti s premiérskou funkcí ve straně hovoří. Není však jasné, zda by ona sama měla o funkci zájem a kdo by se za ni postavil. Příliš spojenců totiž nemá.
Podle informací MF DNES připadají v úvahu i místopředsedové Pavel Blažek nebo Jiří Pospíšil. Ti však zřejmě nezískají stranickou podporu.

***

ODS vybírá premiéra.

Kdo je ve hře a co mluví pro a proti němu Občanští demokraté řeší rébus: kdo bude silný lídr a zároveň politik přijatelný pro koaličních 101 poslanců.

Martin Kuba Pro něj: Je 1. místopředsedou, tedy jakýmsi přirozeným nástupcem Nečase. Řekl, že je na funkci premiéra připraven. Proti němu: Je zatížen spojením s jihočeským bossem Pavlem Dlouhým. Nechce jej šéf TOP 09.

Pavel Blažek Pro něj: Jako ministr spravedlnosti po úvodních obavách obstál. Ačkoliv tak nepůsobí, je to schopný stratég. Proti němu: Kamarád spoluautora amnestie Zdeňka Koudelky.

Jiří Pospíšil Pro něj: Je to nejpopulárnější politik ODS, má pověst slušného muže. Proti němu: Mezi kolegy v ODS je neoblíbený a také tvrdí, že o premiérské křeslo nestojí.

Zbyněk Stanjura Pro něj: Rozvážný politik nezatížený spojením s kmotry. Prosazuje jej Nečas. Mohl by být přijatelný i pro koaliční partnery. Proti němu: Není to právě typ charizmatického lídra.

Miroslava Němcová Pro ni: Žena v čele vlády by mohla mnoha voličům vyhovovat. Proti ní: Už jednou couvla, když odmítla kandidaturu na prezidentku, což ODS poškodilo.

„Pro mě je důležité, abychom vybrali člověka, na kterého nikdo nic nevytáhne.“ Miloš Vystrčil, člen VR ODS.

Přílohy