Na 100. výročí otevřeli hrdinův rodný dům

25.06.2013

Jihlavské listy | Rubrika: Publicistika | Strana: 4 | autor: Petr Klukan


Otevření rekonstruovaného rodného domku Jana Kubiše, bylo vrcholem sobotních oslav 100. výročí narození parašutisty, který se podílel na atentátu na R. Heydricha.

Stovky, možná tisíce lidí přijely oslavit 100. výročí narození Jana Kubiše do Dolních Vilémovic na Třebíčsku. Právě tam se v malé chaloupce narodil jeden z parašutistů, kteří se ve 2. světové válce podíleli na atentátu na R. Heydricha.
Historická vojenská technika, různá vystoupení, kladení věnců u památníku uprostřed obce, ale především slavnostní otevření zrekonstruovaného rodného domku Jana Kubiše, takový byl program sobotního dne.
Před domkem byla již od dopoledne vystavena hliněná studie Jana Kubiše. Její autor Stanislav Müller z Moravskobudějovicka ji musel co chvíli rozprašovačem svlažovat, aby se v horku nepoškodila.
Parno ostatně při čekání na slavnostní přestřižení pásky přineslo kolaps jednoho mladého návštěvníka. Jako první zareagoval hejtman Jiří Běhounek, profesí lékař, který mu poskytl první pomoc.
V projevech zaznělo mnoho poděkování starostce Jitce Boučkové, stavební firmě Hádlík Třebíč, která pokračovala, i když se už peníze ze sbírky vyčerpaly, všem dárcům…
Nejvýznamnějším hostem byl bezesporu poslední žijící parašutista, který byl vysazen ze Západu do protektorátu, dvaadevadesátiletý brigádní generál Jaroslav Klemeš z výsadku PlatinumPewter. Úcta, kterou mu vzdávali nejen vojáci v uniformách, ale i občané, již se s ním chtěli vyfotit, byla více než znatelná. Nejeden ze starších „civilistů“ se při rozloučení s ním postavil do pozoru.
S generálem si podala ruku i patnáctiletá Kateřina Nováková, která na slavnost přišla s dědečkem. Ten patří k příbuzným popravených z D. Vilémovic za přechovávání dalšího z parašutistů Františka Pospíšila. Kromě toho jeho tatínek Klemeše a druhého z výsadku - Jaromíra Nechanského za války měl převézt do Třebíče. „Já to generálovi říkal, mám to od tatínka napsaný. A vnučka si to všechno přečetla a ve škole přednášela o heydrichiádě a dostala za to dvě jedničky. Když to řekla panu generálovi, byl tak šťastný, že jí dvakrát podával ruku.“
Sám generál pak v projevu vyzval nejen přítomné k finančnímu příspěvku, aby se rekonstrukce zaplatila.
Ačkoliv i dnes jsou v domku vystaveny některé osobní věci Jana Kubiše, kompletní expozice, kterou provede Vojenský historický ústav, má být hotova na podzim.
„Rodný dům Kubiše bude i přes prázdniny přístupný,“ slibuje starostka Boučková. Otevřen nepřetržitě nebude, ale zájemci se na místě dočtou, u kterého z místních si mohou pro klíče zazvonit. Původní výstavka na obecním úřadě se stěhovat nemá.

***

Jiří Dusík, příbuzný Jana Kubiše Děkuji za rodinu a příbuzné všem, kteří pomohli dům zrekonstruovat…

Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina To, že se podařilo zrekonstruovat dům, symbol odporu proti nacistické okupaci a vůbec zvůli, která panovala v českých zemích, je věc skutečně obdivuhodná.

Jaroslav Klemeš, brigádní generál Šli jsme, abychom pomohli naší vlasti. Domácí odboj potřeboval pomoc. Byli jsme vybíráni jako vojáci, přišli jsme bojovat, a nebyli jsme, jak psali někteří novináři, padákoví agenti. Byli jsme skutečně vojáci, cítili jsme se tak a skutečně tak bojovali. Když bylo třeba, armáda nás pozvala, a ne že jsme se sami hlásili, jak popisovali. Armáda si vybírala a jeden z těch byl i z vaší obce, Jan Kubiš.

Jitka Boučková, starostka D. Vilémovic Odvážným činem přepsal dějiny. Dokázal něco, na co by bylo pro mnohé těžké jen pomyslet… Projekt rekonstrukce domku J. Kubiše se zpočátku zdál nereálný, ale podařilo se …můžeme přenášet tuto část dějin dalším generacím.

Dagmar Raupachová, příbuzná rodiny Kubišových Zachránil čest českého národa.

Miloš Vystrčil, senátor Chci poděkovat za odvahu. Mluvíme o našich vojácích, o našich hrdinech, kteří v době, kdy nám bylo nejhůře, zvedli tento národ a dodali mu sebevědomí. Kromě této vojenské odvahy existuje tzv. civilní odvaha, a tu prokázalo zastupitelstvo Dolních Vilémovic, paní starostka a všichni další. Dali jste se do boje s úřednickou mašinérií možná někdy s nepochopením a dokázali jste vybudovat trvalou vzpomínku.

Nové číslo veřejné sbírky na rekonstrukci rodného domu Jana Kubiše: 107-5042250297/0100 KB Třebíč.

Přílohy