Na nové daňové změny mají podnikatelé deset dní

23.12.2014

Hospodářské noviny | Rubrika: Události | Strana: 3 | autor: Kateřina Surmanová, Milan Mikulka


Sněmovna si ani letos neodpustila v závěru roku představení s daňovými změnami na poslední chvíli. Teprve včera poslanci schválili zákon, kterým se mají podnikatelé začít řídit už za deset dnů. Pod předpisem ještě chybí podpis prezidenta, ale nečeká se, že by u něj vláda se svým nápadem narazila. Na rozdíl od Senátu, který daňový zákon kolegům v dolní komoře vrátil s tím, že je plný nedostatků. Ve svých návrzích opravili senátoři dvě věci, které podle nich byly největší problém, protože na větší práci neměli vzhledem k termínům čas.

„Senát vnímá velmi negativně, pokud mu sněmovna posílá daňové zákony na konci roku,“ uvedl včera ve sněmovně senátor Miloš Vystrčil (ODS). A na jakých změnách se parlament dohodl?
1 Pozemky nezdraží o pětinu, ačkoli původně vláda chtěla, aby u ploch se stavebním povolením přibylo 21 procent daně z přidané hodnoty. Ale právě kvůli tomu, jak skokově by se koupě nemovitosti prodražila developerům a jejich klientům, vrátili senátoři novelu o DPH zpět poslancům. Sněmovna souhlasila s návrhem senátorů, aby se novinka o rok odložila a obchodníci měli čas klienty na nové ceny připravit. Pokud by byl zákon přijatý v původním znění, přestalo by platit osvobození od DPH a developeři by museli zavedení 21procentní sazby promítnout do cen už dohodnutých prodejů zasíťovaných pozemků. Nejvíce by se to dotklo pozemků pro stavbu rodinných domů.
2 Podařilo se také vyjednat tři měsíce navíc pro firmy a podnikatele, kteří obchodují s výpočetní technikou, kovy či obilovinami. Nemusejí totiž přes vánoční svátky a v šibeničním termínu předělávat své účetní systémy kvůli rozšíření přenesené daňové povinnosti. Stát původně chtěl už od ledna výrazně rozšířit nástroj proti daňovým únikům, který významně mění platby faktur (takzvaný reverse charge). Při něm DPH namísto dodavatele hradí státu přímo odběratel. Vláda ale nakonec v půlce prosince uznala, že pár dnů na takovou změnu firmám nestačí, a proto změna začne fungovat až od 1. dubna. „Rozšíření tohoto opatření posuneme z 1. ledna na 1. dubna, protože byznys by nedokázal tuto změnu v tak krátkém čase zapracovat,“ uvedla Simona Hornochová, náměstkyně ministerstva financí zodpovědná za daně.
Opozice ale stále kritizuje, že do boje proti řetězovým podvodům s DPH spadly i mobilní telefony a přenosné počítače. Podle ní jde o běžné spotřební zboží a přinese to víc starostí podnikatelům než výnosů pro státní kasu. Ministerstvo zase kontruje tím, že změna bude platit jen u faktur nad 100 tisíc korun, a tudíž například nákup mobilního telefonu podnikatelem problémy nezpůsobí.
3 Ještě coby pozůstatek návrhu jednoho inkasního místa, který nová vláda odložila, musela koalice na poslední chvíli zrušit ustanovení, které mělo jednotné místo doprovázet – od ledna měla z milionu na 750 tisíc spadnout hranice obratu, od něhož se musí živnostníci povinně registrovat jako plátci DPH.
Limit zůstane milionový. Vláda argumentuje tím, že by snížení hranice přineslo řadu nových plátců DPH, a zvýšilo tak administrativu neúměrně k tomu, kolik by se vybralo navíc. Finanční správa by za současného počtu zaměstnanců ani novou agendu pořádně nestíhala. 4 Druhou sníženou sazbu DPH už koalice prosadila, s koncem prosince do ní ale na lidovecký návrh přidala dvě nové položky. Do 10procentní daňové sazby přibudou potraviny a suroviny, které pro svou zvláštní dietu potřebují lidé alergičtí na lepek a ti, kdo trpí fenylketonurií (nesnášenlivost bílkovin).
5 Součástí změn je i povinnost hlásit úřadům podrobnosti o provedených obchodech pro právnické i fyzické osoby – takzvané kontrolní výkazy, které začnou platit od roku 2016. Ministerstvo financí původně chtělo, aby všichni reportovali každý měsíc. Senátoři prosadili, aby se třicetidenní cyklus týkal jen firem, a pro živnostníky prosadili čtvrtletí. „Budou ho vykazovat spolu s daněmi. Koncipovali jsme kontrolní hlášení neprodyšně, ale po diskusích jsme od toho upustili,“ smířil se ministr Andrej Babiš se senátní úpravou.

V Česku je standard, že na DPH ročně utíká 22 procent. U karuselových podvodů musíme umět rychle jednat. Andrej Babiš ministr financí o rozšíření přenesené daňové povinnosti na elektroniku, obiloviny a kovy

31 tisíc Na tolik živnostníků mají podle vládního odhadu dopadnout kontrolní výkazy.

21 procent je daň z přidané hodnoty, o niž od ledna 2016 naroste cena zasíťovaných stavebních parcel.

Přílohy