Na soše klíčů už se pracuje, spolek sehnal sponzora

28.05.2015

Pelhřimovský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: Dana Křížková


Skulptura jako symbol listopadu 1989 bude nejspíš stát v jihlavském areálu Český mlýn


Jihlava – Socha klíčů je zase o něco blíže své realizaci. Spolek, který chce v Jihlavě novou sochu oslavující svobodu a boj za demokracii postavit, totiž našel generálního sponzora, a výrazně se tak přiblížil ke splnění svého cíle.
Společnost ACO Přibyslav, která má svůj provoz i v Jihlavě, podepsala smlouvu na dar ve výši sto tisíc korun, a umožnila tak nákup kamene a začátek prací. Socha v podobě svazku klíčů má být symbolem listopadu 1989 a konce totality. „Projekt Klíče úzce rezonuje i s našimi firemními hodnotami, kterými jsou respekt, rovnováha a odvaha. Hodnoty, bez kterých nemůže fungovat ani žádná demokratická společnost. Podpora vytvoření této sochy pro nás znamená vyjádření úcty a respektu k ideálům svobody a k lidem, kteří se o ni zasadili, i k umění, díky němuž si je můžeme připomínat. Je dobře, že takové věci vznikají,“ vysvětlil podporu Jan Císek, ředitel společnosti ACO.
„Nevyhlásili jsme veřejnou sbírku, ale s dárci a podporovateli této myšlenky jednáme osobně. Tím je vytvořen dokonalý prostor pro seznámení dárců s projektem a myšlenkou,“ vysvětlila předsedkyně Spolku pro navrácení sochy TGM do Jihlavy Marie Bohuňovská. Hlavní myšlenku, zřejmou už z názvu spolku, se podařilo splnit v roce 2011, kdy byla v Jihlavě instalována socha Tomáše Garrigua Masaryka. Členové spolku se ale rozhodli dál pořádat akce upozorňující na nebezpečí totalit. „Témata, o kterých se snažíme mluvit, považujeme za velice důležitá, stejně tak i to, kdo a jak nás podporuje. Vždyť pokud se nám cíl podaří splnit, bude to – pokud je nám známo – první podobný počin v České republice,“ řekla Bohuňovská.
Další, co spolek aktuálně řeší, je místo, kde bude socha stát. Původní nápad umístit sochu mimo Jihlavu, aby pouť k ní připomněla náročnost cesty ke svobodě, změnil mimo jiné zájem některých zástupců vedení Jihlavy o instalaci sochy v krajském městě. Nyní proto probíhají jednání o jejím vhodném umístění. „Socha by se nám líbila v lokalitě odpočinkové zóny u Českého mlýna. Důležitá je návštěvnost a navíc toto místo umožňuje pořádání happeningů při různých příležitostech a také kulturních akcí,“ prohlásil za spolek Petr Palovčík. „Témata, o kterých se snažíme mluvit, považujeme stále za velice důležitá. Moudro o tom, že kdo nezná historii, bude opakovat chyby, je jistě pravdivé,“ dodal.
Iniciátorem vytvoření sochy klíčů je senátor Miloš Vystrčil (ODS), autorem návrhu i samotné realizace je Radomír Dvořák. Spolek již uzavřel smlouvu na dodávku a strojové opracování kamene. Klíče by měly být vysoké 215 centimetrů, včetně podstavce. Součástí je přívěsek v podobě lipového listu, jednoho ze symbolů české státnosti. Spojující kroužek bude z nerezu. Celkové náklady se pohybují kolem tří set tisíc.

Přílohy