Nad Ořechovem se snášeli parašutisté

29.04.2013

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | autor: Jana Kodysová


Hrdiny protinacistického odboje si připomínají už více než třicet let
Vzpomínka

Ořechov – Jednasedmdesát let uplynulo od operace Out Distance, která byla krycím názvem parašutistického výsadku a přispěla k likvidaci jednoho z největších zločinců nacistického režimu Reinharda Heydricha. Tehdy byla tříčlenná skupina vedená Adolfem Opálkou vysazena nad Ořechovem u Telče. U památníku velitele akce, který na místě později vyrostl, se o uplynulém víkendu uskutečnila vzpomínková akce.

„Připomínáme si tuto akci už po jednatřicáté. Dne 28. března 1942 se uskutečnil výsadek, který pomohl v boji proti nacistům a který si zaslouží neustále připomínat,“ uvedl ve své řeči při pietním aktu u památníku Jaroslav Jarolím ze sdružení válečných veteránů České republiky. Pietní akt začal za zvuku zvonu svatého Michaela, patrona všech vojáků. Na místě se kolem sobotní jedné hodiny odpoledne, kdy akce začala, sešlo přes pět stovek lidí. Mezi nimi nechyběla například starostka Dolních Vilémovic Jitka Boučková, senátor Miloš Vystrčil, příslušníci armády a zástupci historických válečných klubů.

„Je potřeba, abychom si uchovávali paměti národa, protože kdo zapomíná na svou minulost, je nucen si ji znovu zopakovat,“ zamyslel se nad pomníkem hrdiny senátor Miloš Vystrčil.

Do Ořechova se sjeli lidé z celé republiky. Většina se shodovala na tom, že velikánů historie je opravdu málo, proto je nutné si je stále připomínat. „Pravidelně sem jezdím už několik let až z Plzně, u Telče máme známé, a tak si sem děláme výlety. O historii se zajímám a nejvíce mě fascinovali právě lidé, kteří bojovali proti totalitním režimům,“ řekl Deníku jeden z účastníků akce Pavel Platil.

Doprovodný program celodenní akce zajistili skotští dudáci The Rebel Pipers a krátce po pietním aktu se na louku vedle pomníku snesli parašutisté.

Přílohy