Naplánovali největší cvičení. A začaly boje

20.08.2014

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Hana Jakubcová


Mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike 2014 v Náměšti startuje za dva týdny. Z centra manévrů do válkou sužovaného Doněcku je to 1 900 kilometrů.

Do cvičení se zapojí i armáda USA, vůbec poprvé se známými vrtulníky Apache.

NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU Blíží se největší letošní mezinárodní vojenské cvičení na našem území, Ample Strike 2014 (AMSE 14) za účasti dvanácti zemí včetně Spojených států amerických. Jeho centrem se stane letecká základna Sedlec - Vícenice u Náměště nad Oslavou. Cvičení naváže na několikaletou tradici manévrů, zaměřených především na výcvik spolupráce pilotů letounů a leteckých návodčích za podpory pozemních sil. Trénovat budou hlavně pro mise v Afghánistánu.

Jiný nádech cvičení

V tomto roce ale bude mít vojenská akce přece jen trochu jiný nádech, než jaký mívaly ty předchozí. Od jara se rozhořívá konflikt na Ukrajině. A tak se AMSE 14 uskuteční v úplně novém kontextu evropských událostí, kdy z centra manévrů do válkou sužovaného Doněcku je to 1 900 kilometrů.
Ministr obrany Martin Stropnický je v současnosti na dovolené. Na otázku, jakou úlohu má cvičení aktuálně plnit, případně zda lze odhadnout, jak Rusko a proruští separatisté na Ukrajině budou vnímat vojenské manévry na našem území za účasti USA, za něj odpověděl státní tajemník Ministerstva obrany Daniel Koštoval.

Rusko taky cvičí

„K obavám není důvod. Jde o cvičení, které by se uskutečnilo, i kdyby ke krizi na Ukrajině nedošlo. Jeho účelem je udržování připravenosti sil. Rozsahem nijak nevybočuje z alianční tradice posledních let,“ upozornil.
A doplnil, že Rusko uskutečňuje podstatně masivnější živá cvičení za účasti až 70 tisíc vojáků. „Přítomnost sil USA je naprosto rutinní a odpovídající prioritě NATO udržovat a rozvíjet schopnost efektivně spolupracovat mezi evropskými a severoamerickými armádami,“ řekl Koštoval.
Josef Zahradníček – starosta Studence, vsi sousedící s vojenskou leteckou základno u Náměště a zároveň poslanec za KSČM – se domnívá, že by bylo rozumnější, pokud by se na AMSE 14 nestrhávala pozornost. A s Ukrajinou by akci vůbec nespojoval. Jen to podle něj zbytečně vyvolává obavy u veřejnosti. Naopak politolog Zdeněk Zbořil říká, že ukrajinské události a vojenské cvičení na našem území za účasti dvanácti aliančních států a 1 400 vojáků sdílejí společný kontext. A budí logické otázky.
„Proč o tom přiměřeně neinformovat jako vždy v minulosti? Ať nyní v nové situaci lidé vědí, jaké to může mít důsledky – pozitivní stejně jako negativní,“ uvedl.
„Ještě bych k tomu řekl jednu věc. Vyhrožování vojenskou mocí je dnes typické pro státy NATO, ale i Evropské unie, jež jsou pod tlakem USA. Znamená to, že sdělují svým partnerům na Východě, že jsou připraveny bránit i jejich zájmy. A občanům svých zemí posílají poselství, že kdyby náhodou k něčemu došlo, bude se to odehrávat někde jinde než u nich doma.“
Zbořil doplnil, že generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen už hovoří o zvýšení podpory Ukrajině tím, že budou častěji pořádat cvičení na území pobaltských států a Polska, ale i Rumunska či Bulharska. A dá se předpokládat, že do své pozornosti zahrnou také Českou republiku.
Bývalý hejtman Vysočiny, senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil, mimo jiné podotkl: „To by člověk nemohl dělat nic, aby to náhodou někdo nebral jako provokaci. Pravidelně cvičit českou armádu je nezbytnost.“ Jak tedy bude cvičení vypadat? Potrvá od 3. do 15. září. „Na rozdíl od minulých akcí jde o manévry čistě pod hlavičkou české armády, jíž bude asistovat Velitelství vzdušných sil NATO z německého Ramsteinu,“ řekl řídící důstojník cvičení Miroslav Svoboda.
„Jeho námět zaujal i jiné státy, a tak se zúčastní. Je to tedy národní cvičení s mezinárodní účastí. A nefiguruje v tabulkách NATO, náklady si platí sám za sebe každý účastnický stát,“ upřesnil. Česká strana podle něj zaplatí minimum, které už má vyčleněné na výcvik.
Do AMSE 14 se zapojí následující země: Belgie, Česko, Dánsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Slovensko, USA a Velká Británie.
Létat se bude ve dnech od 8. do 12. září od devíti hodin ráno až do třiadvacáté hodiny v noci, a to především v prostorech Náměšť, Libavá, Boletice a Bechyně.

„Apači“ poprvé u Náměště

Na náměšťském letišti budou mít domovskou základnu vrtulníky Mi-171Š i americké AH-64 Apache. „Budou tu cvičit poprvé,“ řekl Svoboda. Dále odtud budou létat LearJet, PC- 9 a L-39 Albatros.
Bitevní vrtulníky Mi-24 se přesunou na počátku cvičení na Libavou, vrátí se až po skončení. Z Čáslavi budou startovat JAS-39 Gripen a L-159 Alca. Jednoho scénáře se u Náměště zúčastní pražská C-295M Casa. A z Polska budou přilétávat a tamtéž se po akcích vracet F-16, které tam má dislokované americká armáda.
Nasazeno bude celkově 30 různých letounů. Ze 1 400 avizovaných účastníků bude 300 zahraničních vojáků.

»Přítomnost sil USA je naprosto rutinní a odpovídající prioritě NATO udržovat a rozvíjet schopnost efektivně spolupracovat mezi armádami.

Přílohy