Naše energetika zajímá i Američany

23.09.2011

Jihlavský deník, Strana 8, U nás doma (Miloš Vystrčil)


Postřehy z Ameriky – Den první: středa 21. září 2011

I když je v USA ještě pořád středa 21. září 2011 něco málo před půlnocí u nás doma je tomu jinak, díky šestihodinovému časovému posunu se již málem začíná rozednívat.

Přesto se snažím naplnit svůj slib a ještě před tím než se uložím v Hotelu Embassy Suites ve Washingtonu do postele píši prvních pár řádek o průběhu naší senátní cesty do Washingtonu a New Yorku.

Po necelém roce jsem v rámci aktivit místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové a Výboru územního rozvoje, veřejné správy a životního prostředí byl jako člen tohoto výboru společně s místopředsedkyní Senátu Alenou Gajdůškovou a senátory Ivo Bárkem a Petrem Víchou vyslán do USA vysvětlovat a obhajovat energetickou politiku České republiky.
Většinu prvního dne jsme strávili na cestách. Také jak jinak. Časový posun mezi Washingtonem a Prahou je minus 6 hodin, cesta letadlem trvala až do Washingtonu téměř 13 hodin. Výsledkem je, že do Washingtonu jsme při odletu z Prahy v 11.55 dorazili téměř v devatenáct hodin večer washingtonského času.

Na letišti nás již očekával velvyslanec České republiky v USA Petr Gandalovič a po ubytování v hotelu jsme více než 2 hodiny strávili při přípravě na náš následující nabitý program.

Jak jsem již naznačil zájem USA o naši energetiku je mimořádný. Kromě jiného je to způsobeno i tím, že Česko je společně s Francií poslední evropskou zemí, která má vlastní jaderný výzkum a která má v tomto směru stále co nabídnout. Druhým důvodem je plánovaná dostavba Temelína. Americké politiky velmi zajímá, zda to s dalším rozvojem jaderné energetiky v ČR myslíme opravdu vážně.

To vše, a mnoho jiných věcí, bude předmětem zítřejších a dalších jednání.

Přílohy