Návrat na vrchol – téma kongresu ODS

11.01.2016

E15 | Rubrika: Události | Strana: 2 | autor: Jana Havligerová


Pravicové straně se vrací sebevědomí. Překonání krize má potvrdit volební kongres, na kterém se delegáti sejdou koncem týdne v Ostravě.


Občanští demokraté si po dvou letech zvolí nové vedení. Kandidát na předsedu strany je na kongresu jediný – ten nynější, Petr Fiala. Delegáti se podle něj budou scházet s vědomím, že strana je z nejhoršího venku a znovu posiluje. „ODS má krizi za sebou a postupně se vrací do pozice nejsilnější pravicové strany,“ uvedl Fiala.
Průzkumy veřejného mínění mu dávají za pravdu. Podle většiny anket mírně klesá podpora TOP 09 a mírně roste podpora občanských demokratů. Momentálně průzkumy přisuzují ODS podporu 8,5 procenta voličů, nejpříznivější prognózy jí přisuzují dokonce deset procent hlasů.
I když je Fiala plný optimismu, uvědomuje si, že do kdysi dvouciferných volebních výsledků má strana ještě daleko. O tom, jak se k nim znovu dopracovat, by se občanští demokraté měli bavit právě na kongresu. Uvědomují si, že v situaci, kdy vládním partajím nahrává ekonomický růst, to nebude snadné.
Základ strategie je tak dán: Soustavná kritika vládních kroků, zejména nejrůznějších nových regulací tak, jak ji ve sněmovně i jinde prezentuje Fiala. Plus varování před návratem socialismu, neboť levice vládne prakticky všude – na Hradě, v obou komorách parlamentu i v krajích. Hlavní heslo zní Rozbal to, což má označovat program pro ty, kteří se nebojí jít vlastní cestou a chtějí se sami rozhodovat.
Zatímco Fiala nebude mít na volebním sněmu soupeře, o post místopředsedů se hlásí více lidí. Nominace na prvního místopředsedu posbírali europoslanec Jan Zahradil, Martin Kupka, nyní místopředseda, a senátor Miloš Vystrčil, rovněž místopředseda. Poslední dva popřípadě budou obhajovat nynější posty. Spolu s Martinem Novotným či Adolfem Beznoskou mají nominace i na řadového místopředsedu.
Kandidaturu do čela ODS zvažují například i pražská politička Alexandra Udženija či poslanec Marek Benda. Současný předseda tipuje, že tým jeho nejbližších spolupracovníků se příliš nezmění. Osobně by v nejužším vedení strany rád viděl alespoň jednu ženu.

***

Průzkumy veřejného mínění teď ODS přisuzují 8,5 procenta hlasů. Nejpříznivější prognózy se dostávají až na deset procent.

Přílohy