Návrh zákona o veř. zakázkách v Senátu

06.04.2016

ČT 1 | 12:00 | Pořad: Zprávy ve 12 | Téma: Senátoři - Vystrčil Miloš


Tereza KRUČINSKÁ, moderátorka
--------------------
Už téměř dvě hodiny projednávají senátoři nová pravidla pro zadávání veřejných zakázek. Senátní výbory chtějí jejich spuštění odložit z léta na podzim. Nový zákon umožní zadavatelům mimo jiné vyloučit nespolehlivé uchazeče. Dostanou i více kritérií k hodnocení kvality nabídek. Podrobnosti připojí kolegyně Anna Racková. Anno, pěkné poledne, jak se k tomu senátoři staví?

Anna RACKOVÁ, redaktorka
--------------------
Pěkné poledne. Senátoři mají nebývale velkou shodu právě na posunutí účinnosti tohoto zákona, a to jak senátoři z koalice, ale i opoziční. Například senátor Miloš Vystrčil kritizoval to, že zatím neexistují některé metodické pokyny tak, aby zadavatelé, ale i soutěžící věděli, jak mají dále postupovat, takže říkal, že těch 6 měsíců je podle něj naprosté minimum. Pro je i senátor Radko Martínek z ČSSD. Ten říkal, že jsou tam i některé další drobné problémy, ale že nakonec je podle něj nejlepší cestou snažit se pouze změnit tu účinnost tohoto zákona. Tady ale senátoři zatím nehlasovali, takže výsledek ještě neznáme. Ještě předtím ale rozhodli o novele daní z příjmů. Tam jde o navýšení příspěvků pro druhé a třetí dítě, konkrétně by to mělo být ještě v letošním roce, 100 korun na druhé dítě a 300 korun na třetí a další dítě.

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/
--------------------
Platí to retroaktivně, takže bude to platit od začátku roku 2016. My jsme se na tom domluvili v rámci koalice, chceme podporovat rodiny, potřebujeme vlastně, aby skutečně mladí lidi měli děti, jako ta demografická křivka je jasná, takže doufejme, že to využijí.

Přílohy