Návrhář Koko, módní ikona z Vysočiny

30.12.2011

Jihlavské listy | Rubrika: Region | Strana: 4 | autor: Didislava Mravencová


REGION - Jeho jméno zná celý svět. Své butiky má otevřené na nejprestižnějších módních adresách. Klaní se mu Paříž, New York, Milán…

Česká republika, potažmo jeho rodná Vysočina, mu ale vzdala hold až nyní. Na sklonku roku obdržel od vedení kraje Cenu nového roku za celosvětovou propagaci své rodné hroudy. Řeč je o módním návrháři Koko Verzačem. Muži, který se narodil v několikahlavé vesničce Dlouhé Kalhoty na Třebíčsku, který se po vyučení krejčím na Střední textilní škole v Jihlavě vydal do světa na zkušenou a přes České Budějovice, Plzeň, Mnichov, Berlín, Paříž, Island a Toronto se dostal do salónu mistra Jeana Paula Gaultiera v New Yorku.

Tam se vypracoval a v roce 2000 rozjel svou vlastní značku Koko, která převrátila šatníky mnoha podnikavých žen po celém světě. Z běžného vysočinského krejčího vylétl jako kometa až na vrchol módních žebříčků.
„Musím přiznat, že jsem velmi dojat, že se mi dostalo takové velké cti. Víte, Řád britského impéria, čestné občanství z Los Angeles či medaile ze světového veletrhu módy neznamená nic oproti ceně od Kraje Vysočina,“ uvedl dojatě Koko během utajovaného slavnostního obřadu, na který byly exkluzivně pozvány pouze JL.

Muž, vlastním jménem Karel Večerka, je klíčovou osobností v oblasti utváření stylu moderních podnikatelek. Inspirujte se především při pozorování života lidí pohybujících se na okraji společnosti či lidí ze společnosti zcela vyloučených. „Jejich styl nemá chybu. Je jednoduchý, úsporný a to je to, co dnešní podnikavé ženy potřebují. Proto jsem ho aplikoval do svých modelů. A vidíte, povedlo se. Jsem úspěšný, skvělý, uznávaný a nyní si mě konečně váží i na Vysočině,“ komentoval pan Koko.
Nabízí se otázka, proč si ho kraj všiml až nyní? „Dle mého je to spíš dotaz na minulé vedení, ne na nás! Naše sociálnědemokratické uskupení práci pana Koko Verzačeho sledovalo, a také proto jsme ho nyní ocenili. To, že ho nedocenili moji předchůdci, je jejich věc,“ řekl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Proti tomu se ostře ohrazuje bývalý hejtman a nynější senátor občanskodemokratický Miloš Vystrčil. „Není pravda, že bychom si pana Koko Verzačeho nevšímali. Chtěli jsme mu cenu dát již v dobách naší vysočinské vlády, opozice náš návrh ale vždy smetla ze stolu,“ reagoval Vystrčil.

Nad tím vším však pan Koko symbolicky mává rukou. „Vždyť je to, hoši, jedno. Nechci, aby se kvůli mně někdo hádal. Jestli mi dal cenu Jiří nebo Miloš, to přece není důležité! Hlavně, že ji mám,“ komentoval hádku dvou politických špiček Vysočiny pan Koko, který si neodpustil jedno přání.

„Moc bych chtěl, aby v příštích krajských volbách vyhrála žena. Střihnul bych jí pěkný fazónkový kostýmek, aby se jí pěkně jednalo,“ vznáší Koko prosbu vstříc podzimním krajským volbám.

Přílohy