Názory některých lídrů stran a hnutí po volbách

29.10.2013

Jihlavské listy | 29.10.2013 | Rubrika: Aktuality | Strana: 4


Neměli jsme obsahové téma

Ilona Švihlíková lídr kandidátky SPOZ na Vysočině získali 1,83 % Co na náš volební výsledek můžu říct? Je to jednoznačná katastrofa, která byla způsobená absencí jakékoliv volební strategie. Neměli jsme žádné obsahové téma, místo toho se naprosto zbytečně pořád mluvilo o Kalouskovi.

Volbami nic nekončí

Karel Tureček lídr kandidátky TOP 09 na Vysočině získali 9,07 % Výsledek strany TOP 09 na Vysočině hodnotím jako průměrný. Mohl být samozřejmě lepší. Ovšem s ohledem na celostátní výsledek TOP 09 je spíše dobrý. Volbami však nic nekončí. Před námi jsou volby do Evropského parlamentu a TOP 09 jako proevropská strana musí odvést další kus práce, aby obhájila členství České republiky v Evropské unii. Další velkou výzvou pro TOP 09 na Vysočině jsou za rok komunální volby. V tomto směru je před námi obrovský kus práce.

Odrazili jsme se ode dna, věřím, že příště bude lépe

Jana Fischerová lídr kandidátky ODS na Vysočině získali 6,83 % Mám obavu, že jsme se vrátili zpátky do devadesátých let minulého století. Bohužel mám dojem, že výsledky voleb příliš ke stabilitě státu nepřispějí. Na rozdíl od Rakouska či Německa, kde lidé volí zavedené strany, tady je vše jinak.
Roli ODS vidím tak, že budeme v opozici, na druhou stranu je dobře, že se strana očistila od lidí, kteří ji brali jen jako možnost se někam dostat. Určitě jsme se už odrazili ode dna.
Přiznám se, že je mi bližší komunální politika, kdy je politik blíž k lidem, ale pak jsem si řekla, že nemá smysl utíkat a proto jsem do toho šla. Vážím si všech lidí kolem mě, kteří mně pomáhali, zejména senátora Miloše Vystrčila. Pokud jde o preferenční hlasy, kterých jsem dostala téměř čtrnáct procent, jde z toho mráz po zádech. Moc si toho cením.

Měli jsme příliš málo času

Vladislav Nechvátal lídr kandidátky Hlavu vzhůru na Vysočině získali 0,28 % Těžko co dodávat, takový výsledek jsme ani v nejhorších představách nepředpokládali. Osobně jsem čekal, že bychom pod 3 % jít neměli.
Jaké jsou příčiny neúspěchu? Jednak celková atmosféra, jednak nebyl čas a prostor na vedení té nové značky. Když se začalo jednat o integraci, byla představa, že na to bude rok času. Přišly ale předčasné volby, do toho vstup Václava Klause, který „nešel“ aktivně.
Doplatili jsme na příliš krátkou dobu i na momentální náladu ve společnosti, kdy lidé odmítali symboly devadesátých let.
Budoucnost? Většina subjektů v našem bloku Hlavu vzhůru chce pokračovat.

Vrátili jsme se do Sněmovny

Josef Herbrych lídr kandidátky KDU-ČSL na Vysočině získali 10,54 % To, že jsem se nedostal do Parlamentu, beru s nadhledem. Důležité je, že KDU-ČSL získala 6,8 procenta hlasů a vrátila se zpátky do Sněmovny. Mám radost, že nás voliči brali jako určitou alternativu.
Pokud jde o mě: jestliže zjistím, že v příštích volbách budu pro stranu přínosem, budu kandidovat znovu. Samozřejmě vše záleží na mnoha okolnostech, třeba na zdraví.
Co se týče povolebních koalicí, tak o tom jsem zatím příliš nepřemýšlel. Určitě svou váhu bude mít hnutí ANO 2011, ale nerad bych předbíhal, jak všechno dopadne.

Člověk by měl dělat jen jednu věc a pořádně

Martin Lank lídr kandidátky Hnutí Úsvit na Vysočině získali 6,84 % Tvrdil jsem, že náš výsledek může být cokoliv mezi 2,5 až 8,5 procenty. Výsledek je takový, jaký je. (Hnutí na Vysočině získalo téměř sedm procent hlasů – pozn. aut.). Proto ho považuji rozhodně za úspěch.
Lhal bych, kdybych trošku někde ve skrytu duše v zisk poslaneckého mandátu nedoufal, ale do poslední chvíle jsem si to nepřipouštěl ani se k tomu nijak neupínal. Uvěřil jsem tomu až ve chvíli, kdy to bylo už opravdu oficiální.
Moje dosavadní práce v rádiu? Dost dobře si nedokážu představit, že bych dopoledne hlasoval ve Sněmovně a odpoledne o tom hlasování na stanici vysílal. Zastávám názor, že člověk by měl dělat jen jednu věc a pořádně. Když vidím některé své dnes už kolegy poslance, kteří v minulém volebním období zvládali třeba i 27 funkcí najednou, tak nevěřím, že aspoň jednu z nich dokázali dělat pořádně. Kampaň byla krátká, ale o to náročnější, i proto jsem v poslední době fungoval už jen na kofein a adrenalin.

Je tu stoupající tendence podpory

Hana Konvalinková lídr kandidátky Strany zelených na Vysočině získali 2,69 % Strana zelených sice nepřekročila hranici pro vstup do Sněmovny, ale její výsledek je celkově dobrý a je tu jasná stoupající tendence podpory Zelených od minulých parlamentních voleb.
Všem našim voličům děkujeme. I nadále budeme pokračovat v naší práci na místních i celostátních tématech a připravovat se na evropské a komunální volby v příštím roce.

Přílohy