„Nebyl jsem v milicích!“ Náměstek se odvolal

03.01.2018

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 13 | autor: (jif)


JIHLAVA Ten papír byl klíčový. Krajští zastupitelé nechtěli na sklonku roku rozhodovat o tom, zda vyjádří nedůvěru náměstkovi vysočinského hejtmana Josefu Pavlíkovi (za ANO) – aniž by viděli na vlastní oči rozsudek.

Nyní se však situace změnila. Pavlík už totiž má v ruce písemnou verzi rozsudku od jihlavského soudu, který se zabýval jeho žalobou kvůli údajně nepravdivému tvrzení serveru Občasník. Ten na podzim 2016 zveřejnil informaci, že Pavlík byl před listopadem 1989 zřejmě členem lidových milicí (LM).
Josef Pavlík se proti tomuto tvrzení ohradil, soud však jeho žalobu zamítl. „Ano, rozsudek v písemné podobě už mám. Po poradě s mým advokátem jsem se rozhodl proti němu odvolat,“ potvrdil včera Pavlík.

Rozhodnutí soudkyně Martiny Chlupáčkové je tudíž stále ještě nepravomocné. „Soud se vůbec nevyjádřil k tomu hlavnímu, že jsem nikdy nepodepsal žádný vstup do lidových milicí,“ zopakoval svůj hlavní argument Pavlík s tím, že na jeho postoji k celé záležitosti se stále nic nemění.

ODS chce koaliční jednání

Jenže mírný neklid už začíná být cítit u některých koaliční partnerů. Z kvarteta ČSSD, ANO, STAN a ODS, které Vysočině vládne, se zejména z posledně jmenované partaje začínají ozývat hlasy, že by si Pavlík, případně ANO měli v celé věci udělat pořádek. Byli to totiž právě občanští demokraté, kteří podmiňovali svůj vstup a setrvání v koalici tím, že Pavlík tvrzení o členství v LM dostatečně vyvrátí.

Na posledním loňském jednání krajských zastupitelů se za Pavlíka ještě postavili. Když lidovci přišli s návrhem, aby zastupitelstvo vyjádřilo Pavlíkovi nedůvěru, hlasovali občanští demokraté pro stažení tohoto bodu z programu. I díky jejich hlasům tak byl nakonec lidovecký návrh smeten ze stolu a o Pavlíkovi se vůbec nemluvilo.

„Nemáme k dispozici rozsudek, proto nejsme momentálně schopní celou věc projednat. Odpovědnosti se nevyhýbáme, je to ale vážná věc a chceme vše udělat seriózně,“ zdůvodňoval tehdy postoj ODS její krajský předseda a senátor Miloš Vystrčil. Ten už od Pavlíka dostal kopii písemné verze rozsudku. „Rozsudek mám, četl jsem ho. A pro mě osobně jsou tam docela významné okolnosti,“ potvrdil včera Vystrčil.

Tento týden se proto celou záležitostí bude zabývat regionální rada ODS a posléze i klub jejích krajských zastupitelů. „Podle mého názoru to skončí tak, že vyvoláme koaliční jednání, jejichž nutnost je zakotvená v koaliční dohodě. A buď se dohodneme na změnách, nebo ne,“ uvedl Vystrčil.

Vyvolání koaličních jednání je potřeba v případě, že by některá z koaličních stran chtěla odvolat některého ze členů rady, nebo případně od koaliční dohody odstoupit.

Pokud by chtěli skutečně občanští demokraté Pavlíka odvolat, mohou se spolehnout na podporu lidovců, kteří o vyslovení nedůvěry chtějí usilovat i na nejbližším jednání zastupitelstva. To je na programu 6. února. „My ve své snaze budeme pokračovat,“ potvrdil předseda jejich klubu Jaromír Kalina.

Celou věc řeší i hnutí ANO. Jeho krajský předseda Josefa Kott se seznámil jak se zněním rozsudku, tak i s názorem zastupitelského klubu ANO. „Chci o tom mluvit ještě s panem Pavlíkem a teprve potom vydáme nějaké veřejné prohlášení,“ pronesl včera odpoledne Kott.

Přílohy