Nečasův kabinet podpořil návrh na řetězení termínových smluv bez časového omezení

09.01.2013

mediafax.cz | Strana: 0


PRAHA / 16:05, 09. 01. 2013

Možnost uzavírat pracovní smlouvy na dobu určitou bez časového omezení schválil ve středu kabinet Petra Nečase (ODS). Tato varianta by měla platit jen pro určitý typ pracovníků a podmínkou by měla být dohoda zaměstnavatele s odbory.

"Vláda vyjádřila souhlas s tímto návrhem, který odpovídá mimo jiné i dohodě sociálních partnerů. To znamená více liberalizovat prostředí v oblasti smluv na dobu určitou," řekl po jednání vlády premiér, podle kterého se pro návrh vyslovili jak odboráři, tak zaměstnavatelé.

Novelu zákoníku práce, která by tento typ zaměstnávání umožnila, poslal kabinetu k projednání Senát, který tvrdí, že by se tím zpružnil trh práce a zlepšila konkurenceschopnost firem. Dosud totiž platí, že pracovní smlouva na dobu určitou nesmí přesáhnout tři roky a u stejného zaměstnavatele se nesmí opakovat třikrát po sobě.

"Pro zaměstnance přináší zásadní tři výhody," myslí si senátor Miloš Vystrčil (ODS). Zaměstnanci by podle jeho slov, v případě, že pracují v pracovním poměru na dobu určitou, pobírali vyšší mzdu než zaměstnanci v pozici agenturního pracovníka.

"Druhou výhodou je to, že by zaměstnanec byl i příjemcem všech benefitů, které zaměstnavatel poskytuje," uvedl Vystrčil. Dalším plusem je podle něj to, že přesně ví, kdy mu zaměstnanecký poměr skončí a může být i domluven na tom, kdy mu zase začne. "A může být domluveno i to, kdy mu zase začne, protože tyto poměry bude možné sjednávat jen v případech, kdy si to vyžadují provozní podmínky nebo má práce zvláštní charakter," uzavřel senátor.

Novelu by mohly využít především zemědělské podniky a stavební firmy.

Přílohy