Nechtějí do vlády. Ani nové volby

24.10.2017

Lidové noviny | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Kateřina Surmanová


Povolební vyjednávání

PRAHA - Jednání o koalici zatím vězí na mrtvém bodě. Všechny možné varianty nyní selhávají na tom, že nikdo nechce ustoupit.

Na ústředí ČSSD chodí zprávy z regionů a říkají: „Pojďme do opozice.“ Toto odhodlání vyjádřili už i STAN, KDU-ČSL, ODS, KSČM, SPD a Piráti. V opozici se zformovala síla, která odpovídá ústavní většině, a vítězné hnutí ANO nemá s kým vládnout.

Coby nejlepší možné scénáře zmiňují členové hnutí zopakování nynější koalice s ČSSD a KDU či vytvoření nového spojení ANO s ODS. Obě varianty vycházejí shodně na 103 poslanců.

Jenomže všechny tři poptávané strany trvají na svém. Lidovci ani sociální demokraté nechtějí jít do vlády s obviněným premiérem, ODS vylučuje ANO jako takové. „Vládní spolupráce s ANO nepřipadá v úvahu,“ uvedl místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Předčasné volby si nepřeje žádná ze sněmovních stran. Převládá názor, že by v nich opět zvítězil Andrej Babiš, možná ještě výrazněji. Ty strany, které už nyní utrpěly debakl, by dopadly ještě hůř, protože by se nestačily vzpamatovat z výsledků. To se týká hlavně KDU, ČSSD, TOP 09 a KSČM. ANO také nechce volby opakovat, upřednostňuje složení vlády.

K odvrácení předčasných voleb je třeba jmenovat ministerský tým a stvrdit ho důvěrou sněmovní většiny. Podle zdrojů LN strany vesměs vědí, že někdo bude muset ve válce nervů ustoupit, udělat s ANO koalici nebo dát tichou podporu Babišově jednobarevné vládě. V nikom však takhle brzy nedozrálo odhodlání být tím, kdo patovou situaci odblokuje. A všichni doufají, že to bude ten druhý, kdo ustoupí. „Ať ti, kdo dostali silnější mandát, předvedou, co umí,“ řekl místopředseda KDU Ondřej Benešík.

Více čtěte na straně 2 Komentáře na stranách 10 a 11

Přílohy