Nejdřív populističtí nýmandi, teď Babiš. Senátor Vystrčil pronesl na Vírské univerzitě třetího věku varovná slova

02.04.2015

parlamentnilisty.cz | Rubrika: Senát | Strana: 0 | Autor: David Daniel


REPORTÁŽ První dubnový den se v kulturním domě v obci Vír (okr. Žďár n. S.) setkal senátor za ODS Miloš Vystrčil s frekventanty tamní Vírské univerzity třetího věku – hravé organizace místních seniorů, kteří se pravidelně setkávají k diskusím nad nejrůznějšími tématy. Iniciátorem pozvání i vzniku samotné univerzity je starosta obce Ladislav Stalmach, zvolený za uskupení Muži pro Vír.

Leitmotivem vystoupení senátora Vystrčila byla parafráze titulu známé knihy a vírští senioři tak přicházeli na besedu nazvanou “Jak jsem potkal politiku“. V kulturním domě se pak sešlo kolem padesáti posluchačů. Vystoupení Miloš Vystrčil uvedl shrnutím své politické dráhy, která začínala v Občanském fóru města Telče a působením v tamním zastupitelstvu, pokračovala přes starostenský post až na pozici hejtmana Kraje Vysočina a přivedla ho až k současnému senátorskému angažmá.

Konsensu se naučil v komunální politice

Z celého vystoupení bylo cítit, že dlouholetou doménou Miloše Vystrčila byla komunální a regionální politika. Zdůraznil, jak důležitá byla komunikace s opozicí při nastavování pravidel při vzniku krajů, což má podle něj příznivé důsledky dodnes, a také z toho lze vyvodit obecnější poučení. “Zásadní věci jsme neprosazovali silou aktuální koalice, snažili jsme se o jejich projednání s opozicí, a ne jí navzdory. Věděli jsme totiž, že pokud to uděláme, opozice nás jednou vystřídá a potom všechno bude měnit. To je mimochodem typické pro Českou republiku, podívejte se, jak dopadl druhý důchodový pilíř nebo regulační poplatky. Nám se to v kraji ale povedlo a v současnosti náměstek hejtmana z ČSSD sestavuje rozpočet úplně stejným mechanismem jako my, jediným rozdílem je, že má lepší počítač. Jsem rád, že v kraji kontinuita funguje v kolejích, jaké byly kdysi nastaveny,“ řekl Miloš Vystrčil.

Podle něj by ani skupina vládnoucí celostátně neměla prosazovat většinou jednoho nebo dvou hlasů věci, které mají dlouhodobě fungovat. “To nemůže dobře dopadnout, vyzkoušeli jsme si to v této zemi několikrát a děláme to stále znovu. A zase to vypadá, že budou přijaty věci, které opozice chce zrušit,“ konstatoval senátor Vystrčil. V úvodním vystoupení Miloš Vystrčil také hájil politiky, zejména ty na komunální a krajské úrovni: “Ve společnosti je velmi rozšířená představa, že politici nic nedělají a jen tak někde lenoší. Sám bych politikům na krajské nebo komunální úrovni ledacos vyčetl, ale jak je většinou znám, rozhodně to není lenost. Starostu lenocha uvidíte jen málokdy. To ale neznamená, že když není lenoch, dělá vše automaticky dobře.“

Přidal i osobní pocity z volební porážky ODS v roce 2008, kdy v kraji zvítězila ČSSD, a připomněl si své profesní začátky středoškolského učitele. “Když jsme v roce 2008 prohráli krajské volby, dva roky jsem učil na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě. Učit mě baví, a kdybych se narodil v demokratické zemi, byl bych dnes učitelem, a nikdy do politiky nešel,“ říká Miloš Vystrčil. Působení v Senátu ale kvituje kladně, v pozici senátora může ve srovnání s hejtmanskou funkcí více sám rozhodnout, co bude dělat, komu pomáhat, co podporovat a co ne. “Na druhé straně je zde odpovědnost k voličům, kteří mi dali hlas ve většinovém systému, odpovědnost je přímá,“ vysvětluje vysočinský senátor. Z platformy Senátu lze podle něj zviditelnit i témata regionu.

To zjevně zaujalo posluchače, kteří několikrát připomněli velké téma obce - přílišnou regulaci pohybu kolem Vírské přehrady. Auditorium se dožadovalo, aby senátor inicioval jednání o změnách. S tématem také vstoupila do debaty otázka občanské společnosti a projevů neposlušnosti. Nedávno totiž na protest proti zákazu koupání občané Víru uspořádali “novoroční koupání ve Vírské přehradě“, což řešilo Povodí Moravy jako přestupek. “Zastupitelská demokracie má logiku a hluboký smysl, je důležité, že si lidé mohou rozmyslet, koho volí. K projevům lidového nesouhlasu v mezivolebním období mám rezervovaný postoj. V zásadních věcech má smysl referendum, ale nelze populisticky reagovat na jakékoli občanské aktivity a petice,“ uvedl Miloš Vystrčil, který v přílišném populismu reagujícím na občanské protesty vidí popření smyslu zastupitelské demokracie.

Na druhou stranu je ale přesvědčen, že si každý rozumný starosta neustále pěstuje zpětnou vazbu s občany. “Byl by blázen, kdyby to nedělal, měl by se setkávat s neziskovými organizacemi, zaměstnavateli, zahrádkáři, zástupci sportovních organizací apod. V Telči byly jednou ročně všechny tyto skupiny zvány na radnici a debatovalo se s nimi o tom, co je třeba. Pokud starosta není hloupý, přizpůsobuje tomu svoje jednání. Je rozumné naslouchat občanské společnosti. Když představitel zavedené strany kritizuje občanskou společnost, je to hloupost. Strany jsou tady proto, aby realizovaly to, co zajímá občany, a jestli chce strana uspět, měla by tyto hlasy poslouchat,“ je přesvědčen Miloš Vystrčil.

Po populistických nýmandech přišli schopní organizátoři

Starosta Stalmach během diskuse otevřel další, tentokrát celostátní téma s dotazem, jak přistupovat k aktuálnímu stavu, kdy máme ve vládě miliardáře, který zároveň vlastní média. “Za tento stav mohou zavedené politické strany, ODS i další. Kdyby se chovaly důvěryhodně a jejich politici po zvolení dělali, co předtím slibovali, a v některých případech dokonce strany neselhávaly i osobně jako v případech nenadálých zbohatnutí některých lidí, voliči by s mnohem menší pravděpodobností naskakovali na hesla typu My makáme, My to zařídíme, My máme dost pěněz, krást nepotřebujeme apod.,“ vysvětlil situaci senátor Vystrčil. V okamžiku, kdy důvěra k tradičním stranám klesla, dostali podle něj prostor nejdříve nýmandi jako Věci veřejné nebo Úsvit, kteří to s politikou nemysleli vážně nebo se nedokázali zorganizovat, pak ale přišli další, kteří měli peněz dost a byli organizačně na výši.

“To, že někdo vládne mediální, ekonomickou i politickou mocí, představuje naprosté ohrožení demokracie. To, co se v české politice dělo dosud, nic není proti tomu, co může nastat. Když se dnes schválí biopaliva, znamená to, že současný ministr financí a jeho firma bude mít okamžitě příjmy v řádu desítek miliard korun. To se ale těžko medializuje, když jsou média v majetku toho, kdo má tyto zisky,“ varuje Miloš Vystrčil. Zároveň je tato situace pro něj osobně jeden z hlavních důvodů, proč se nyní tak významně stranicky angažuje, ačkoli to dříve nedělal.

I přes výhrady k vstupu miliardářů do politiky ale senátor Vystrčil nesouhlasí s nápadem zastropovat příjmy podnikatelů. “Kde je ta částka, která bude hraniční. Toho bych se bál, jsou tady principy, které nelze porušovat ani v dobrém úmyslu,“ řekl MilošVystrčil. Perspektivu senátor vidí v návratu standardních politických stran. “Myslím, že nic jiného než získat zpět důvěru ODS nezbývá. Karel Schwarzenberg řekl, že pokud by byl ministr financí ve většině evropských zemí majitelem nejčtenějších novin, nejposlouchanějšího rádia a zároveň miliardářem, nastaly by demonstrace. Tady se nic neděje, k demonstracím nevyzývám, jen se s tím stavem musíme naučit počítat. Pro poctivé politiky, kteří nic neukradli a nic z politiky kromě ztráty soukromí neměli, je to ale facka do tváře, nicméně to tak je,“ řekl senátor Vystrčil, který dnes věří v návrat ODS, která si už udělala pořádek jak v politické, tak v etické oblasti i ve stranickém hospodaření. “To se musí projevit na důvěře voličů, nebude to ale ze dne na den,“ řekl pro server ParlamentníListy.cz Miloš Vystrčil.

Další reportáže ČTĚTE ZDE


http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1341&clanek=369028

Přílohy