Němcová šokovala ODS. Vzdala boj o prezidentku

17.04.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Z domova | Strana: 3 | autor: Václav Dolejší 


ODS patrně přišla o možnost protlačit svého kandidáta alespoň do druhého kola prezidentské volby. Miroslava Němcová dala přednost jistému křeslu v čele Sněmovny, jež kvůli kampani nechce opouštět.

Miroslava Němcová většinou na schůzích vedení ODS uklidňuje „testosteronové“ debaty emotivních kolegů. Včera je tato klidná síla ze Žďáru nad Sázavou naprosto zaskočila, a velkou část stranických kolegů dokonce naštvala.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny se nečekaně rozhodla vzdát boj o Pražský hrad. Premiéra a lídra ODS Petra Nečase zpráva zastihla vpodvečer po přistání v Albánii, kde je na návštěvě.„Je to její svobodné rozhodnutí, které plně respektuji,“ reagoval stručně.

„Mám jediné možné vysvětlení. ODS se patrně poohlíží po nějakém nestranickém kandidátovi do prezidentských voleb, což se dnes jeví jako jediná varianta, jak z toho vyjít se ctí,“ říká politolog Ladislav Mrklas ze školy CEVRO, spřízněné s ODS. Na jeho nalezení by strana ovšem už měla jen týden, pak se uzavírají nominace a rozbíhají primárky, z nichž vybere svého prezidentského kandidáta.

Straníci rezignací Němcové ztrácejí možná jediného potenciálního kandidáta, který v přímé prezidentské volbě měl naději postoupit do druhého kola. Němcová je dlouhodobě důvěryhodná a bez skandálů.

Dlouho váhala, zda do toho jít

„Je to naprosto nečekané rozhodnutí. Miroslavu Němcovou jsem považoval za kandidátku ODS, která měla výraznou šanci uspět,“ reagoval místopředseda strany a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Je mi to líto, nechápu to,“ řekl místopředseda pražské ODS Zdeněk Zajíček.

Naděje europoslance Evžena Tošenovského a senátora Přemysla Sobotkky, zbývajících dvou modrých uchazečů, hodnotí odborníci jako velmi nízké. Avšak právě z nich dvou bude patrně muset strana vybrat svého kandidáta v boji o Hrad. Otrávená veřejnost volá po nestranické hlavě státu, dlouhodobě vede Jan Fischer.

„Mně to přijde, jako by to ODS vzdala. Ačkoliv Němcová mívala v průzkumech výrazný náskok před Sobotkou, stejně ani jí současné preference moc šancí k postupu do druhého kola nedávaly,“ míní sociolog Jan Herzman z agentury Factum Invenio.

Šokovaní občanští demokraté litují – a zároveň spekulují, co k tomu Němcovou vedlo. Jestli zbabělost při pohledu na nízké preference, nebo vidina jistějšího křesla v čele Sněmovny. Sama to vysvětluje stručně: „Vnímám velmi hluboce vypjatou situaci v naší zemi. V této turbulentní době mohu prospět více jako předsedkyně Sněmovny, kterou kladu nad kandidaturu na prezidenta republiky.“

Miroslava Němcová včera odstoupení z boje o Hrad oznámila na stranické schůzi ODS v Jihlavě. Chvíli tam o tom mluvila se svým spojencem, senátorem z Vysočiny Miloše Vystrčilem.

„Ona chce jednoduše dělat všechno naplno, zodpovědně. Dlouho to zvažovala a nakonec pochopila, že vstupem do prezidentské kampaně by všechno ostatní šlo stranou. Funkci předsedkyně Sněmovny by už nemohla dělat se stoprocentním nasazením jako doposud,“ říká Vystrčil.

Přílohy