Němcová zamítla cestu na Hrad

17.04.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: (jpa, rl, ve, ČTK)


Po včerejšku mohla mít Vysočina už tři osobnosti, které se chtějí ucházet o post prezidenta České republiky v přímé volbě. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová ale nakonec kandidovat nebude.

JIHLAVA S dvanáctiminutovým zpožděním začala včerejší tisková konference v Jihlavě, na které se měla současná předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) vyjádřit k tomu, zda bude jedním z kandidátů občanských demokratů v prezidentských volbách.
Už to bylo podezřelé.

A pak i hlas, jakým Němcová přečetla první věty svého prohlášení. Nebyla to žádná silná slova. Naopak tišší a možná i trochu smutnější hlas.

Rozhodování političky muselo být složité. Na jedné straně je šéfkou Poslanecké sněmovny, což je vysoká pozice. Na druhé straně se mohla třeba stát první českou prezidentkou v historii.

„Po důkladném zvážení všech okolností jsem se rozhodla neúčastnit nominačního procesu uvnitř ODS a nepožádala jsem tedy mé domovské sdružení ODS Vysočina o nominaci na funkci prezidenta republiky,“ oznámila včera v 17.42 hodin v Jihlavě Němcová.

Jak své rozhodnutí zdůvodnila? Chce nadále vést Poslaneckou sněmovnu. „Jako předsedkyně Sněmovny mám odpovědnost, kterou kladu nad kandidaturu na prezidenta republiky,“ řekla politička. Vysočina by přesto své prezidentské kandidáty měla mít. O pozici na Hradě se hodlá ucházet expremiér Miloš Zeman, který žije v Novém Veselí na Žďársku, a Jan Karas, někdejší poslanec za KDU-ČSL z Třebíče, v současnosti velvyslanec České republiky v Bělorusku. MF DNES včera ještě před rozhodnutím Miroslavy Němcové oslovila osobnosti z kraje, co si o kandidatuře političky na prezidenta myslí.

Miroslavu Němcovou by například rád viděl na Pražském hradě známý jihlavský podnikatel Josef Pohanka. „Pochází z našeho regionu, a když promluví, tak se dá poslouchat a ví, o čem mluví,“ uvedl Pohanka, který je členem ODS. Němcová by podle něj jako žena byla schopna prezidentský úřad „odlehčit“. K rozhodnutí političky pak jen večer dodal: „Nedá se nic dělat. Je to její rozhodnutí.“

Majitel skláren ve Světlé nad Sázavou Lubor Červa by se přikláněl spíše k nevysočinskému kandidátu. „Jan Fischer mi byl sympatický v době, když byl premiérem vlády odborníků. Volil bych zřejmě jeho. A pokud bych měl ve vaší anketě vybírat jen z vysočinských kandidátů, tak by lehce vpředu byla Miroslava Němcová,“ řekl včera odpoledne šéf skláren.

„Já bych podpořil paní Němcovou. Má velké politické zkušenosti a není za ní žádná kauza,“ uvedl starosta Telče Roman Fabeš (nezávislý).

Zeman, Němcová, Eben?

A komu by dal přednost z vysočinských prezidentských kandidátů Antonín Musil ze stejnojmenné jihlavské autoškoly? „Ačkoliv jsem ódéesák, tak panu Zemanovi. Je to člověk, kterého jsem slyšel tisíckrát mluvit, a je znát, že má zkušenosti. Paní Němcová je velice šikovná, ale já mám pocit, že prezidenti by měli být chlapi. I když tím ženy nechci v žádném případě diskriminovat,“ reagoval Musil.

Herečce Horáckého divadla Anně Bazgerové je ze dvojice Němcová-Zeman bližší první možnost. „Paní Němcová je vhodnější, nejen proto, že je žena. Miloš Zeman je sice chytrý pán, ale komik. Vůbec nejraději bych na místo prezidenta dosadila Marka Ebena. Je to slušný a chytrý člověk. Byl by vhodným pokračovatelem po Václavu Havlovi. Byla bych první, která by pro něj zvedla ruku,“ doplnila Bazgerová.

Za ODS by do prezidentských voleb mohl jít místopředseda Přemysl Sobotka nebo bývalý hejtman Moravskoslezského kraje, nyní europoslanec Evžen Tošenovský.

„Ten postup teď na Vysočině bude jasný. V pondělí 14. května se bude konat v Jihlavě v hotelu Tři věžičky regionální sněm, na kterém se budou jednotliví kandidáti na prezidenta představovat. Poté, co paní Němcová oznámila, že nebude jako můj favorit z Vysočiny kandidovat, tak si počkám na ten sněm a na základě něj se rozhodnu,“ uvedl okresní předseda ODS na Jihlavsku Michal Zigl.

„Je to škoda, že paní Němcová nebude kandidovat. Ale také je třeba zmínit, že má ke svému rozhodnutí relevantní důvody,“ doplnil Zigl.

Podobně se vyjádřili také senátoři za ODS Miloš Vystrčil a Vítězslav Jonáš. „Miroslava Němcová by byla silná kandidátka, šanci by měla. Silnou podporu neměla jen na Vysočině, ale také třeba na Benešovsku, v primárkách by podle mého obstála,“ řekl Jonáš.

Pozice předsedkyně Sněmovny a zároveň adeptky na prezidenta, to by bylo asi sotva časově zvládnutelné. „Troufnu si říci, že by ztratila možnost ,normálně žít‘,“ přemítal Miloš Vystrčil.

Jako případná prezidentka by Němcová také už nemohla zůstat „ve službách ODS“. Ve straně má vysoký kredit, možná jeden z nejvyšších. Přesto nedávný průzkum veřejného mínění, který se týkal prezidentské volby, Němcové mnoho šancí na úspěch nedával. Podle dubnového šetření agentury Factum Invenio by získala podporu 5,6 procenta lidí.

Ale do voleb, které se budou konat na začátku příštího roku, je ještě stále docela daleko. Prezidentské primárky v ODS (výběr jediného kandidáta strany) odstartují na konci dubna. Kandidáti se představí na volebních shromážděních v oblastních sdruženích.

V této době plné turbulencí mohu prospět České republice více ve Sněmovně.

Přílohy