Nevšední projekty a nevšední lidé za nimi: Soutěž Komunální politik roku 2015 začíná, záštitu jí udělila ministryně Karla Šlechtová

13.05.2015

Moderní obec (newsletter) | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Ivan Ryšavý


Žádný den není všední - a pokud se nám všedním přece jenom zdá, pak zpravidla proto, že se z něj neumíme náležitě radovat a „naplno“ jej využít. V redakci Moderní obce dnešek začal velmi příjemně: Obdrželi jsme totiž dopis ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, v němž nám sděluje, že se rozhodla udělit svoji záštitu soutěži Komunální politik roku 2015.

Dnešním dnem proto redakce Moderní obce a vydavatelství Profi Press s. r. o. vyhlašují první ročník soutěže Komunální politik roku. Jejím cílem je vyhledat, zviditelnit a ocenit ty, kdo stojí za inspirativními a občansky přínosnými projekty uskutečněnými územními samosprávami.
Soutěží se v osmi kategoriích: Sociální projekt roku, Děti a rodiče, Sport a veřejné zdraví, Kulturní, společenská a vzdělávací činnost, Odpadové hospodářství, Veřejná zeleň, Dopravní projekt roku a Ekologický projekt roku. Z vítězů těchto jednotlivých kategorií odborná hodnotitelská komise vybere celkového vítěze, který obdrží titul Komunální politik roku 2015.
Nerozlišujeme mezi velkými a malými projekty. I projekt v malé obci za pouhých několik desítek tisíc korun může být nevšední a představovat zajímavou inspiraci také pro mnohem větší sídla. Zejména pokud v této obci starosta, radní, zastupitel, který s myšlenkou projektu přišel a dokázal prosadit její uskutečnění, získal pro projekt další aktivní občany a posílil tak místní komunitu.
A naopak, nevšedním projektem se může stát „mnohamilionový“ projekt ve velkém městě, jestliže nebyl koncipován pouze jako skvělá „kořist“ pro firmu, která jej na objednávku radnice zhotovila, ale má smysluplné využití pro co největší počet obyvatel a zvyšuje jejich sounáležitost s městem i samosprávou.
Z tohoto pohledu každý poctivě zamýšlený a do své realizace poctivě dotažený projekt územní samosprávy je nevšední. Jako jsou nevšední lidé, kteří byli iniciátory těchto projektů a věnovali jejich prosazení a uskutečnění mnohem více úsilí a času, než kolik předpokládá „standardní“ rámec volené funkce či pracovní smlouva. Ať už tedy jde o volené politiky na místní úrovni, nebo o zaměstnance obecních, městských či magistrátních úřadů.
Nepochybujeme o tom, že nevšední projekty, za nimiž stojí nevšední lidé, se najdou snad v každé obci, v každém městě či městské části. Prosím, popřemýšlejte o tom a se svými nevšedními svými projekty se přihlašujte do naší, jak věřím, rovněž nevšední soutěže.
Zatím je čas - uzávěrka příjmu přihlášek je 11. září 2015. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční v sídle Senátu Parlamentu ČR letos v listopadu.
Více informací o soutěži se záštitou ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové a pod patronací předsedy Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu PČR Miloše Vystrčila najdete na 2. straně tohoto newsletteru. Již brzy také otevřeme webové stránky www.komunalnipolitikroku. cz, na nichž budeme průběžně všechny informace o soutěži aktualizovat.

Přílohy