Neziskovky si u premiéra Petra Nečase stěžovaly na přemíru nesmyslných kontrol

08.03.2013

Jihlavské listy |  Rubrika: Aktuality | Strana: 13 | autor: Petr Klukan


Předseda vlády ČR a předseda ODS Petr Nečas si prohlédl domov seniorů v Jihlavě a besedoval se zástupci neziskových organizací.

Při návštěvě Vysočiny premiér Petr Nečas s doprovodem navštívil domov seniorů v jihlavských Stříbrných terasách. Ve vestibulu se podepsal do zakládací listiny" domova, která je uschována ve schránce ve zdi, obdržel kladívko a podepsal se do pamětní knihy.
Poté se setkal i se seniory, dotazy na jeho osobu či politiku z jejich strany ale nepadly. Až při odchodu mu několik seniorek tiskne ruce a přeje mnoho úspěchů.
Ve školicím středisku následuje beseda se zástupci neziskových organizací. Třicítka lidí, kteří se prostřednictvím práce v neziskovce rozhodli lidem v různých oblastech pomáhat, si stěžuje na velkou byrokracii, spoustu kontrol, špatné financování. Ministerstvo neposílá peníze včas, i když já práci odvádím," pokládá dotaz Zuzana Pěchotová, ředitelka Života 90. Financování je dlouhodobý problém-," odpovídá předseda vlády Nečas, a dochází k tomu, že by financování sociálních služeb mělo být decentralizováno. Ve své řeči si rýpne i do Rathova Středočeského kraje: -aby se nefinancovala jen zařízení zřizovaná krajem-". Řešení vidí v postavení sítě poskytovatelů sociálních služeb, kteří by měli garantováno nárokové víceleté financování.
Beseda trvá hodinu. Dotazy se jen hrnou, moderování se ujal Vítězslav Schrek z Charity, a vede je s přehledem.
K tématu šizunků, kteří se vyskytnou i mezi neziskovkami, je prý nutné hlídat si své okolí, které známe, a na škodnou" poukázat.
Několik otázek připadne na šílené papírování a kontroly. V jedné z organizací se prý na kontrole vystřídala Inspekce sociálních služeb, Zdravotní pojišťovna, Úřad práce, Inspektorát práce- Na chudé je nutná přísnost, ale není to přesto moc?" glosuje tuto situaci Schrek a obrací se na premiéra pro odpověď.
Nečas odpovídá jednoznačně: V době, kdy prý snížili počet úřednických míst o 15 tisíc, části úřadů projevují horečnatou činnost, aby obhájily své trvání.
Zástupkyně jedné z neziskovek, Dana Fiedlerová, dokonce uvádí příklad, kdy na ni kontrola přišla s tím, že nelegálně zaměstnává dobrovolníky. Nečas vtipně reaguje, že pracovat zadarmo je pro inspektorát asi nehoráznost. Rozesměje tak všechny přítomné.
Do diskuze o nesmyslných kontrolách se připojí i Miroslava Němcová, předsedkyně poslanecké sněmovny, která uznává obrovskou byrokracii, jež panuje. Potřebný je prý tlak zdola". Ať neziskovky samy podávají návrhy, které kontroly jsou podle nich nesmyslné.
Reaguje i senátor Miloš Vystrčil. Upozorňuje na jeden velký problém: Když se poukáže na jakoukoliv kontrolu, která by být nemusela, nebo proti které se člověk vzepře", vystavujete se podezření, že se kontroly bojíte, že máte co skrývat, a že jste prostě korupčník.
Povídání se stočí na prevenci, i problematiku čím oslovit mladé ve volebních programech. Je to ta nejsložitější část programu," přiznává Němcová, a přidává, jak je obtížné v mladých, kteří jsou uzavřeni ve svém počítačovém světě, probudit zájem a dostat je do veřejného prostoru". Premiér Nečas přitakává: Nová společnost se dramaticky změnila, je zcela jiný způsob komunikace-" A vzpomene, jak dříve vyjel na víkend do přírody, a byl odříznut od světa. Dnešní mobily dostihnou kdykoliv a kdekoliv každého.
K financování se diskutéři vrací ještě jednou na konci besedy. Nečas říká, že stát skokově zvýšil množství peněz do sociální sféry, přitom nám stále připadá, že je jich málo. Prostředky nejsou vydávány efektivně, něco není v pořádku," uzavírá.
Závěr besedy patří dvěma dotazům. Na občanský zákoník - Nečas tvrdí, že se musí dodělat doprovodné zákony, vyhlášky, vše by mělo být hotovo do listopadu a fungovat by mělo od 1. 1. 2014 OE a na ministerstvo sociálních věcí, OE s jeho fungováním je premiér dlouhodobě nespokojen, a i kdyby nebyly problémy v IT zakázkách, bývalý ministr by podle Nečase stejně musel odejít.

Přílohy