Nový DiOD je reinkarnací sálu kina Stadion

05.04.2011

Jihlavské listy, strana 10, Kultura (Jiří Varhaník)


Členové a příznivci divadla De Facto Mimo Jihlava se v pátek starali o program slavnostního večera k otevření nového sálu DiOD v jihlavské sokolovně.

Jihlava: Před sokolovnou a na střeše přístřešku nad jejím vstupem se odehrávala úvodní část programu. Součástí byly za pozornosti špalíru diváků pochody kapely ZUŠ Tutti, chůdař, masky a především stržení plachty z neonového nápisu DiOD nad vstupem.

Celý program se točil kolem „obyčejného diváka“, jemuž bude nový sál určen a kterého si pro začátek zahrál divadelník Martin Káca Kacafírek. „My pro diváky hrajeme, oni nám dávají vstupné. Bez nich bychom nebyli nic…,“ vysvětlil filozofii programu jeho autor Martin Kolář.

Protože před 19. hodinou chyběl na místě primátor města J. Vymazal, měl si jej pro změnu zahrát senátor M. Vystrčil. Primátor se ovšem dostavil na čas, a tak nakonec došlo na zdvojený efekt „tahání řepy“: zatímco z jedné strany tahal za stuhu starosta TJ Sokol Jihlava

 

Při otevírání létal v novém sálu dokonce i vrtulník

V. Horský, z druhé tahal senátor za primátora a primátor za stuhu.

Obyčejný divák Kacafírek přinesl do DiOD darem ceduli s názvem ulice „Divadelní“, která před časem několik let visela na fasádě někdejšího sálku studia De Facto Mimo v Brněnské ulici. Symbolicky tak došlo i k propojení někdejších improvizovaných „bojových“ podmínek alternativní kultury v Jihlavě s jejich nastupující moderní podobou.

„Jakmile pomine policejní hodina, vezmeme šroubováček, kladívečko a bude to tam…,“ naznačil v nadsázce možné nové umístění cedule na sokolovnu principál DFM a režisér zahajovacího večera Kolář. Zcela seriózně se ovšem v minulých dnech objevila idea pojmenovat trolejbusovou zastávku před sokolovnou „Divadlo DiOD“.

 

Růžový Láďa

Uvnitř sálu pro 150 diváků se budovalo doslova do posledních hodin. Při zahájení se ostatně sedělo na židličkách zapůjčených z Malé scény Horáckého divadla, protože ty definitivní mají dorazit až ve středu. Hektičnost jedenáctiměsíční stavby v programu připomněla i činnost neodbytného dělníka – narušitele, který stále kdesi cosi klepal kladívkem.

Starosta Sokola Horský přivítal diváky jen krátce. Produkční nového sálu Karolína Zmeková připomněla, že DiOD není klasické divadlo: „My tady máme spoustu možností – dá se tady dělat divadlo, hudba, promítání.“ Program večera se pak pokusil ukázat právě různé možnosti sálu a jeho vybavení.

V průběhu akce tedy došlo na rychlé přestavby umožněné lehkými moderními praktikábly. Diváci mezitím po skupinách prošli divadlem za doprovodu průvodců jménem „Láďa“, odlišených barevnými cedulkami. V roli „Růžového Ládi“ provázel prostorami i architekt rekonstrukce Libor Chovanec. Publikum si prohlédlo sál, moderně vybavenou kabinu techniků, herecké šatny a technické zázemí v suterénu, předsálí i kancelář produkční.

 

Fuchs za milion

Za průběhem projektu se při zahájení detailně ohlédl v připravené řeči jednatel TJ Sokol Jihlava Martin Zuzaňák. Příběh znovuoživení sálu se podle něho započal už téměř před pěti lety. „První etapa reinkarnace prostoru dnes končí a současně začíná neméně důležitá etapa jeho oživování,“ uvedl.

Prostor bývalého kina Stadion (později Panorama a Sokol) je zakomponován do sokolovny z roku 1935. Zejména díky vynikajícímu projektu architekta Bohusalva Fuchse je budova zařazena od roku 2003 mezi kulturní památky. Jak zaznělo při zahájení, měla ve své době celá nová sokolovna cenu (něco přes milion korun) asi třicetkrát menší, než byla cena nynější provedené přestavby sálu.

V roce 2008 byl dlouhodobě ztrátový provoz kina po 73 letech skončen a část výboru jednoty začala intenzivně hledat vizi možného využití. Jednou z mála možností financování bylo podle Zuzaňáka financování z regionálního operačního programu EU: „Po velice náročných odborných, ekonomických i politických jednáních... byl projekt zařazen do integračního programu rozvoje města Jihlavy…“

V květnu 2010 byla rekonstrukce zahájena, za 11 měsíců je hotovo. To je však podle Zuzaňáka pouze začátek. „Od začátku můžete pomoci svou podporou k oživení prostoru,“ obrátil se Zuzaňák na partnery i diváky. Cílem sokolů je podle něho splnit nejnáročnější kritéria alternativní kultury, ale přitom umožnit co největší přístupnost sálu. „Ale jeho provoz se bez další podpory příznivců a sponzorů neobejde,“ zopakoval jednatel.

TJ Sokol Jihlava otevřela nový sál rok před oslavami 120. výročí svého založení. Navíc v roce 2012 uplyne i 150 let od založení České obce sokolské, nejstarší české sportovní organizace. K tomu sokolové chystají všesokolský slet a velké oslavy. Zatím se v Jihlavě v pátek slavilo otevření nového sálu DiOD. Lidé se v sále bavili a diskutovali až do půlnoci. Během večera se aplaudovalo dvojici hereček – akrobatek Elišce a Janě z Divadla Mlejn za představení Postav na čaj. Na sál také s dávkami knižních citátů zaútočilo „kulturní komando“, které se poprvé objevilo už před lety právě v sálku De Facto Mimo při jednom z tzv. „Mimochodníků“.

Proti komandu zasáhla jednotka s minivrtulníkem pilotovaným vicemistrem světa v řízení vrtulníkových modelů. Představili se také sportovci a kvalitní kytarová kapela, sálem tančili dělníci v přilbách, prostorami navigovaly diváky dívky s praporky.

Po rautu následovala i dražba součástí nového divadla. „Podobně jako v zoo si tady můžete pronajmout na nějaký čas třeba futra, ale na rozdíl od zvířat je nemusíte krmit – to je výhoda,“ vysvětlil průvodce večerem. Klika od dámské toalety se ale do dražby nedostala, už prý byla zadaná.

 

***
Program DiOD, duben 2011: 6. 4. Divadlo Feste - Náš islám: politické autorské divadlo (19.30), 9.4. Jarní koncert sboru Melodie + L´Asenzio Praha (18), 13. 4. Bez země - česko-francouzské divadlo Decalages (17), 20. 4. Giselle: REVENGE -tanečně - divadelní Company Pro Art (19.30), 23. 4. Hobit slaví 15 let – oslavy výročí divadelního souboru Gymnázia Jihlava s trojicí představení (14), 27. 4. Oběť – inscenace Divadla Continuo (19.30), 29. 4. Groteska – němohra studia De Facto Mimo Jihlava (19.30).

Přílohy