Obava obcí: méně peněz z DPH

29.04.2011

Jihlavské listy, strana 1, Titulní strana (Jan Mazanec)


Chystané změny DPH se mohou promítnout i do obecních a krajských rozpočtů. Jejich správci se bojí, že negativně.

Nejdřív dobrou zprávu: vlivem zvýšení DPH se vybere víc peněz do „balíku“ na přerozdělení obcím a krajům. A teď tu špatnou: zvýšený výnos chce ministerstvo financí (MF) použít na důchodovou reformu. Nakonec tak obce a kraje, které jsou plátci DPH, odvedou státu více, ale možná dostanou méně - kraj odhaduje roční ztráty z navýšení DPH na 50 milionů.

„Sezval jsem starosty z regionu mj. proto, abychom se společně pokusili procentnímu snížení podílu obcí a krajů na vybraném DPH,“ uvedl senátor Miloš Vystrčil (ODS).

„Ten propad by u nás mohl být až v řádech statisíců, a přitom se zvyšuje výdajová náročnost nás všech. Proto chceme, aby stát tento propad sanoval,“ uvedl jeden z účastníků setkání, dolnocerekevský starosta Zdeněk Jirsa.

Zatímco starostové chtějí mobilizovat za větší přerozdělení daní skrz Svaz měst a o obcí, kraje pak přes Asociaci krajů. Ta podle náměstka hejtmana pro finance Vladimíra Novotného (ČSSD) chce mj. odsunout změnu až do roku 2013. „Jinak nastanou problémy při rozpočtování dvakrát. Navíc se těžko cokoli odhaduje, protože firmy nebo lidé se mohou předzásobit a dá se předpokládat, že klesne spotřeba,“ říká náměstek.

Kraji podle něj nastanou potíže u příspěvkových organizací, které dosud nakupovaly v nižší sazbě DPH. „Jen v oblasti zdravotnictví odhadujeme nárůst nákladů v roce 2012 o 30 milionů,“ vysvětluje.

*** 

Plán ministerstva financí

Dosud jde z celostátního hrubého výnosu na DPH do daňových příjmů obcí 21,4 % a do daňových příjmů krajů 8,9 %.

Po zvýšení DPH by se při zachování těchto procent částka zvýšila u obcí celkem o pět miliard a u krajů o dvě miliardy.

MF proto hodlá procenta snížit na 19,9 u obcí a na 8,3 u krajů. Na druhou stranu ale chce změnit rozpočtové určení daní tak, aby obce dostávaly spravedlivější peníze tak, aby zvládaly administrativu a přenesenou působnost.

 

O autorovi| Jan Mazanec, Region

Přílohy