Občanské demokraty do krajských voleb povede Ota Benc z Přibyslavi

02.04.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: (vok)


JIHLAVA Bývalý ředitel základní školy v Přibyslavi a nynější manažer počítačové firmy Ota Benc bude kandidátem ODS na hejtmana v krajských volbách. Dohodl se na tom ve Třech Věžičkách u Jihlavy krajský sněm strany.

„Na lídra jsme měli tři kandidáty. Vítězství Oty Bence bylo ve druhém kole dominantní,“ uvedl předseda krajské ODS Ivo Strejček. Benc porazil Michala Zigla z Jihlavy a Pavla Nevrklu z Jemnice.

„Jsem poctěn a zavázán. Bez zbytečného hašteření budou krajští politici ODS dělat to, co dělat mají. Máme připravenou koncepci pro všechna odvětví,“ řekl Benc.

„Je to zralý muž, který toho má hodně za sebou včetně nelehké situace v Přibyslavi. Svou roli zvládne. Stojí za ním mladí vzdělaní muži. Je to nastupující generace ODS,“ pravil senátor za Jihlavsko a bývalý hejtman Miloš Vystrčil.

Bencovým zatím jediným potvrzeným soupeřem bude bývalý ředitel brodské nemocnice Vít Kaňkovský za lidovce. Sociální demokraté pravděpodobně vsadí na hejtmana Jiřího Běhounka, TOP 09 na starostu Třebíče Pavla Heřmana.

Aféra Pavla Béma a Romana Janouška nebo kritizovaná vládní politika. Ale také kauzy občanských demokratů na krajské úrovni. Šéf ODS v Batelově Ondřej Šuhaj před soudem za hackerské útoky nebo vlastnictví erotické internetové domény členem jihlavské oblastní rady ODS Leem Švančarou, o čemž informovaly v minulém týdnu Jihlavské listy.

To vše hodí v krajských volbách klacky pod nohy občanským demokratům. „Sociální demokraté jsou favority voleb,“ tvrdí také proto předseda krajské ODS na Vysočině Ivo Strejček. „Je nám jasné, že budeme muset vysvětlovat i na krajské úrovni vládní rozhodnutí, ale nechceme kvůli tomu obětovat vlastní krajská témata. A ta se od celostátních liší,“ poznamenal.

Poslední kauzy svých spolustraníků v kraji nechtěli její představitelé po sněmu příliš komentovat. Volební lídr Ota Benc se vyjádřil jen obecně. „Určitě se nás všechny ty kauzy dotknou. Řeže se teď do toho, co bylo léta nezdravé, a teče z toho hnis. Uvidíme, jak budou lidé ve volbách reagovat. Věřím, že budou rozumní a obezřetní. Aféry mít vliv budou, ale snad ne rozhodující,“ konstatoval.

I proto by byl Ota Benc spokojen se ziskem dvaceti procent. Za posledních osm let tuto hranici ODS vždy bezpečně překonala. V roce 2004 se dokonce přiblížila třiceti procentům. I před čtyřmi roky, kdy nakonec skončila v opozici, posbírala přes 21 procent.

„Máme slušné politiky. Ne jen ty, která teď tak často prezentují média,“ tvrdil senátor Vítězslav Jonáš. I tohoto dukovanského politika čekají letos volby, obhajovat bude svou funkci na Třebíčsku. Právě sobotní krajský sněm ho do senátních voleb nominoval. Potřebná procenta by chtěl Ota Benc ve volbách krajských získat i prostřednictvím volební kampaně, ve které jako vášnivý cyklista vsadí na kolo. „Léto zasvětím cestám na kole po Vysočině,“ plánuje.

Bencovi je 46 let. Pochází z Havlíčkova Brodu, od dětství žije v Přibyslavi. Vystudoval matematickofyzikální fakultu v Praze. Na základní škole v Přibyslavi vyučoval, od roku 1999 byl jejím ředitelem. V roce 2007 byl odvolán, od té doby je manažerem počítačové firmy. Je i přibyslavským radním.

„Kauzy se nás určitě dotknou. Řeže se do toho, co bylo nezdravé, teče z toho hnis.“ Ota Benc lídr kandidátky ODS

Přílohy