ODS jde do krajských voleb bez primátora Jihlavy

24.02.2012

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: (pk)


JIHLAVA - Oblastní sněm ODS na Jihlavsku rozhodl o tom, že jedničkou za Jihlavsko se stane Michal Zigl, šéf oblastní ODS. Jak Zigl již dříve řekl JL, zájem stát se lídrem do krajských voleb závisí na podpoře, jakou získá. Na sněmu podporu dostal a svůj zájem projevil.

Druhý zájemce o post lídra Vítězslav Schrek neuspěl ani na pozici číslo dva a na další místa již nekandidoval. Spolu s ním neuspěl ani primátor Jaroslav Vymazal. Krajské město tak poprvé za doby existence kraje nebude mít svého vrcholného představitele v krajském zastupitelstvu.

"Jsem přesvědčen, že primátor krajského města bude na naší kandidátce do krajského zastupitelstva chybět. V demokratické volbě dostali na oblastním sněmu přednost jiní kandidáti," řekl k volbě senátor za ODS a bývalý hejtman Miloš Vystrčil. Jak ale dodal, teprve volby ukážou, jaká je skutečná podpora ODS a jejích kandidátů.

"Asi to škoda je. Na druhou stranu je vidět, že ve vnitrostranické konkurenci v ODS nemá nikdo nic jistého a předem daného. Nikdo z nás v ODS nemůžeme podlehnout bláhové představě, že nám vše automaticky spadne do klína. To považuji za správné a zdravé," dodává europoslanec a šéf krajské ODS Ivo Strejček.

Na dotaz, zda to nebude špatné pro Jihlavu, deklaroval: "Nikdo z našich kandidátů nesedí a nebude sedět v krajském zastupitelstvu za své město a obec, ale pracují a budou pracovat ve prospěch celého kraje - ať pocházejí odkudkoliv."

Možný kandidát ODS na hejtmana Michal Zigl k absenci Vymazala na kandidátce řekl, že "nedokáže posoudit, zda by byla jeho případná přítomnost v krajském zastupitelstvu přínosná." Jeho osobní názor je takový, že "se podřizuje výsledku sněmu".

Rozhodnutí o jedničce, která povede ODS do krajských voleb, však padne až na regionálním sněmu na konci března.

Přílohy